14.12.11

Unicredit: Όχι στις αγορές κρατικών ομολόγων από τις εμπορικές τράπεζες

Oι τράπεζες δεν πρέπει να διοχετεύσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredit.

Tα σχόλια του Φεντερίκο Γκιτσόνι κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτά του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, o οποίος δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ θα επιτρέψουν στις εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου να αγοράσουν ομόλογα των κυβερνήσεών τους.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χορηγεί τριετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες και ότι χαλαρώνει τις κανόνες της για τις εξασφαλίσεις που απαιτεί για να τους παράσχει ρευστότητα.
«Δεν θα ήταν λογικό... τη στιγμή αυτή το κοινό συμφέρον είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία. Όλα τα άλλα είναι περιττά», δήλωσε ο κ. Γκιτσόνι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου.
Η Unicredit, που κατέχει ιταλικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, χρειάζεται 7,97 δισ. ευρώ για να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της έτσι ώστε να πληροί τα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και περικοπή 6.150 θέσεων εργασίας.
Πηγή: Reuters
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112785196

No comments: