23.3.12

Γ. Παπαθανασίου: «Η κυβέρνηση ΠαΣοΚ φούσκωσε το έλλειμμα»

Στην «αντεπίθεση» επιχειρεί να περάσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επί ΝΔ κ. Ι. Παπαθανασίου ο οποίος δέχθηκε τα πυρά του διαδόχου του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για «πολύ σοβαρές ευθύνες απόκρυψης» όσον αφορά τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 αλλά και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το ίδιο έτος. Σύμφωνα με το υπόμνημα που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την σχετική υπόθεση, ο κ. Παπαθανασίου κάνει λόγο για «φούσκωμα του ελλείμματος» και επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και προσωπικώς στον κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι «το έλλειμμα έφτασε στο 12,7 % επειδή εκεί το πήγε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, με προσωπική ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φουσκώνοντας τις δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μεταθέτοντας έσοδα για το 2010».
Μάλιστα αναφερθείς στην κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για: «ψέματα, ψέματα, ψέματα για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες του». Ο κ. Παπαθανασίου στρέφεται κατά της απόφασης του ΠαΣοΚ «να προχωρήσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε στην σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής», επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δείχνει ότι δεν υπάρχει πραγματική θέληση να γίνει ουσιαστική διερεύνηση».
Και κατηγορεί ευθέως τον τέως Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «με τις αποφάσεις τους μας οδήγησαν στο ΔΝΤ» και ότι «θέλουν μέσω αυτής της Εξεταστικής να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό αθωότητας». «Τους λέω ότι ο στόχος τους δεν θα επιτευχθεί», σημειώνει και εκτιμά ότι αν η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έπαιρνε γενναία μέτρα τον Οκτώβριο του 2009 «θα είχαμε στείλει το σωστό μήνυμα στις αγορές και θα είχαμε αποφύγει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ». Ενώ αναφέρει ότι η ΝΔ  ήδη από την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2009 είχε παρουσιάσει διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, ενώ το ΠαΣοΚ εκείνη την περίοδο «συνέχιζε να υποστηρίζει ότι λεφτά υπάρχουν και έταζε στους πάντες τα πάντα».
Οσον αφορά το έλλειμμα 6% που εμφάνιζε ο ίδιος, αναφέρει ότι «δήλωσα λίγο πριν από τις εκλογές ότι μπορεί το έλλειμμα να έφθανε και στο 8%». Αλλά, όπως τονίζει, ο κ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τις εκλογές δήλωσε ότι το έλλειμμα θα έφθανε στο τέλος του χρόνου στο 12,7%. Και διερωτάται: «Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι η μοναδική της τότε κυβέρνησης που επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, πριν προστεθούν βέβαια οι αναθεωρήσεις της Eurostat» που αύξησαν το έλλειμμα στο 15,8%.
Κατηγορεί το ΠαΣοΚ ότι «αύξησε συνειδητά το έλλειμμα». «Ηταν συνειδητή απόφαση του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, με στόχο να κατηγορήσουν τη ΝΔ και να διευκολύνουν τη μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά και κατέληξαν να φέρουν το ΔΝΤ μέσα στη χώρα και στην ευρωζώνη», όπως αναφέρει.
Ο κ. Παπαθανασίου καταλογίζει ευθέως στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνο δεν τα έλαβε, αλλά φρόντισε να συκοφαντήσει και να διασύρει τη χώρα του διεθνώς». «Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου είναι τεράστιες και αυταπόδεικτες», υποστηρίζει. 

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=449885&h1=true

_________________________________________

"το έλλειμμα έφτασε στο 12,7 %": αν δεν κάνω λάθος το έλλειμμα πήγε στο 15% (Nevertheless, the latest figures, although showing an improvement on 2009's 15.4% level, heap further pressure on the Athens government's attempts to improve the country's finances following last May's €110 billion bail-out from the EU and the International Monetary Fund (IMF). Under the conditions of the bail-out, Greece vowed to get its deficit to 7.6% in 2011 and below 3% by 2014. )

παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία στο υπόμνημά του (http://www.tovima.gr/files/1/2012/03/24/ipomnima_eksetastiki.pdf):






από τα όσα είδα σε σχέση με την υπόθεση του ελλείμματος:
η ΝΔ διέλυσε κυριολεκτικά τα πάντα
το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μεγαλώσει τα νούμερα σύμφωνα με τα όσα έθεταν οι κοινοτικοί κανόνες, ενδεχομένως για να "βοηθηθεί" στην αντιμετώπιση του ελλείμματος για το 2010

όμως η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ είχε ληφθεί εντός 2009:

25.11.09


D. B.: Βλέπει "παρακολούθηση" Ελλάδας από ΔΝΤ

Σε φάση “στενής παρακολούθησης” (stand-by programme) του ΔΝΤ θα μπορούσε να περάσει η Ελλάδα εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεση (23/11) με τίτλο “Greece: Under pressure”, τονίζοντας τις αρνητικές διαπιστώσεις της ΕΕ για τη αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος.
Παράλληλα προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 135% του ΑΕΠ αν η κυβέρνηση δεν λάβει διαρθρωτικά μέτρα.Σημειώνεται πως τα προγράμματα stand-by έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις χώρες στην αντιμετώπιση μικρής διάρκειας προβλημάτων στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Οι στόχοι ενός προγράμματος SBA σχεδιάζονται και συγκεκριμενοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι εκταμιεύσεις προϋποθέτουν την επίτευξη αυτών των συγκεκριμένων όρων. Η χρονική διάρκεια ενός προγράμματος SBA είναι συνήθως 12-24 μήνες και η αποπληρωμή αναμένεται εντός 3 -5 χρόνων. Τα SBA’s μπορούν να παρέχονται σε προληπτική βάση - οι χώρες δηλαδή μπορεί να επιλέξουν να μην αξιοποιήσουν τα εγκεκριμένα ποσά αλλά διατηρούν τη δυνατότητα να το πράξούν εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες. Τα SBA’s προβλέπει ευελιξία όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση, με τα πρώτα χρόνια του προγράμματος πρόσβασης ανάλογα με την περίπτωση.

ΕΓΩ είδα ΔΝΤ στις 3-Οκτ-2009
καθώς το είχα ακούσει πρώτη φορά από το Σημίτη τα Χριστούγεννα 2008

No comments: