3.10.09

Αναθεωρήθηκε έλλειμμα και ΑΕΠ του 2008

Στο 2% από 2,9% ο ρυθμός ανάπτυξης - Επιπτώσεις και στα οικονομικά μεγέθη του 2009

Στην αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του 2008, από το 2,9% στην περιοχή του 2%, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας με τα στοιχεία που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), μέσα στην εβδομάδα. Η αλλαγή των δεδομένων οφείλεται σε λανθασμένους υπολογισμούς για τα επίπεδα της δημόσιας κατανάλωσης, των εισαγωγών και των εξαγωγών του προηγούμενου έτους, ενώ η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης είναι τέτοια που έχει αρνητική επίδραση και στα μεγέθη του 2009.

Πλέον, η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,8% (σύμφωνα με το ΔΝΤ) θεωρείται «αισιόδοξη» στην Ε.Ε., ενώ τα νέα δεδομένα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη (έλλειμμα και χρέος). Εκτός αυτών, η αναθεώρηση του ΑΕΠ προκαλεί πλήγμα και στην αξιοπιστία της Ελλάδας και των στατιστικών στοιχείων που δίνει στην Κομισιόν.

Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, λόγω του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και της μη συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, επιδεινώνεται περαιτέρω μετά και τη λανθασμένη εκτίμηση του περσινού ΑΕΠ, σε μια περίοδο που το νέο οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει την πολιτική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τους όρους της παράτασης της μείωσης του ελλείμματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_03/10/2009_331798

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ"

ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ...

No comments: