Συνέχιση φοροαπαλλαγών για αγορά πρώτης κατοικίας, δαπάνες για έργα μεταφορών, παράταση επιδομάτων
Bloomberg
Την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων τόνωσης της οικονομίας με φοροαπαλλαγές στην αγορά πρώτης κατοικίας, αύξηση των δαπανών για έργα στον τομέα των μεταφορών και παράταση των επιδομάτων ανεργίας εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποφεύγοντας πάντως μια νέα δέσμη μέτρων που θα διεύρυνε περαιτέρω το ήδη ιλιγγιώδες δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου μετέφεραν στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται στο πώς θα συμβιβάσει τις δύο προτεραιότητες, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που εκτιμάται πως φέτος θα φθάσει στα 1,6 τρισ. δολάρια και το 2010 στα 1,4 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του Μέριλαντ Κρις Βαν Χόλεν, η αύξηση των δαπανών για έργα στον τομέα των μεταφορών με έμφαση στις οδικές αρτηρίες και τις γέφυρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Δημοκρατικών. «Το οικονομικό μας επιτελείο διερευνά πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, αλλά προσέθεσε πως «δεν υπάρχουν σχέδια» για μια νέα δέσμη σαν εκείνη των 787 δισ. δολαρίων. Στα υπό εξέταση μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση των προγράμματος φοροαπαλλαγών ύψους έως και 8.000 δολαρίων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, που εκπνέει στο τέλος του έτους, αλλά και ενός παρόμοιου προγράμματος για τις λειτουργικές ζημίες μικρών επιχειρήσεων.
Είναι σαφές πως πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας χωρίς να το δηλώσει απροκάλυπτα. «Μια δέσμη μέτρων είναι πιο δύσκολη υπόθεση τώρα σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο», επισήμανε ο Τζούλιαν Ζέλιτζερ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Princeton, ενώ ο Ντιν Μπέικερ, εκ των διευθυντών του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσιγκτον, που έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης των δαπανών, τονίζει πως «ασφαλώς πρόκειται για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, τόνισε, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει μια νέα δέσμη μέτρων. Σίγουρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, που σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, έφθασε στο 9,8% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1983.
Η κυβέρνηση έχει αναγκασθεί να παραδεχθεί πως η επικείμενη ανάκαμψη δεν προβλέπεται να οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στο εγγύς μέλλον. Την ίδια στιγμή, όμως, οι δέσμες μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο χειμώνα για να τονώσει την οικονομία και να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούνται υπεύθυνες για την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, προτρέποντας τον τέως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας να ταχθεί δημοσίως εναντίον ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας. Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας δεν πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα, πολλές επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί υπέρμαχοι της δημοσιονομικής λιτότητας.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment