22.10.09

Geithner: Πλησιάζει το τέλος για προγράμματα στήριξης

Τέλος σε προγράμματα χρηματοδότησης που εντάσσονται στο σχέδιο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP), ύψους 700 δισ. δολαρίων, θα δώσει η αμερικανική κυβέρνηση, παραμένοντας, ωστόσο, αφοσιωμένη στις προσπάθειες για την ώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Timothy Geithner.

Η κυβέρνηση θα εστιάσει σε ΄στοχευμένα προγράμματα΄ κυρίως που αφορούν τομείς όπου παρουσιάζεται δυσκολία πρόσβασης στο δανεισμό, όπως η στέγαση και οι μικρές επιχειρήσεις”, ανέφερε ο Geithner, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Πέραν των αποφάσεων για τον τερματισμό ορισμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για το αν θα επεκτείνει χρονικά του ευρύτερου προγράμματος στήριξης της οικονομίας, το οποίο λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους, επεσήμανε.

Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως συνολικά τρία προγράμματα θα τερματιστούν έως το τέλος του 2009: το Capital Purchase Program που διοχέτευε κεφάλαια στις τράπεζες, το Capital Assistance Program που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και το Targeted Investment Program, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν επιπλέον κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων στις Citigroup και Bank of America.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος Capital Purchase Program το αμερικανικό υπουργείο έχει διοχετεύσει συνολικά 204,64 δισ. δολάρια σε περισσότερες από 600 τράπεζες, από τα οποία έχουν επιστραφεί περίπου 70,72 δισ. δολάρια.

Ξεχωριστά ο Geithner υποστήριξε πως παρά τα σημάδια ανάκαμψης σε πολλούς τομείς της οικονομίας, είναι νωρίς να στραφεί η προσοχή στον περιορισμό των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και συμπλήρωσε πως μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων αυτών θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί το Φεβρουάριο. "Προς το παρόν, είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη", δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 1,4 τρισ. δολαρίων στη διάρκεια της δημοσιονομικής χρήσης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ. Η προοπτική διόγκωσης των ελλειμμάτων έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτικούς κόλπους οδηγώντας το δολάριο σε χαμηλό 14 μηνών έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

http://www.capital.gr/News.asp?id=837037

No comments: