6.10.09

Την επιβολή «φόρου Τόμπιν» στις συναλλαγές προτείνει και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Την αναγκαιότητα της επιβολής φόρου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σε μία σύγχρονη παραλλαγή του λεγόμενου «φόρου Τόμπιν», τόνισε ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι διάφορες παραλλαγές του «φόρου Τόμπιν» συζητώνται και πάλι στη διεθνή κοινότητα, καθώς πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και οικονομολόγοι, θεωρούν ότι μπορεί να «φρενάρει» την ασυδοσία των αγορών, η οποία, άλλωστε, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη ύφεση των έξι τελευταίων δεκαετιών.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Τόμπιν είχε προτείνει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 την επιβολή φόρου επί των συναλλαγματικών εμπορικών πράξεων, με στόχο να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία μετά την κατάρρευση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του «Μπρέτον Γουντς». Ο Τόμπιν, ο οποίος πέθανε το 2002, τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ το 1981.
«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ρυπάνει την παγκόσμια οικονομία με τοξικούς τίτλους και τώρα πρέπει να την καθαρίσει από αυτούς ένας φόρος είναι «πολύ πιο ρεαλιστικός τώρα», απ' όσο ήταν στο παρελθόν, είπε, σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Στίγκλιτς, λέγοντας ότι η φορολόγηση συμβολαίων, όπως τα παράγωγα, θα έπρεπε να βασίζεται στην ακαθάριστη αξία των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να «αποθαρρύνεται η κρυμμένη μόχλευση που συνέβαλε στην πρόκληση της σημερινής κρίσης» και να περιοριστεί η «καταστρεπτική αναβάθμιση των τραπεζιτών». Οι πόροι που θα συγκεντρώνονται από τον φόρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν οι φτωχές χώρες οι οποίες δεν έφεραν καμία ευθύνη για τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά υφίστανται τις επιπτώσεις της, τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέει ότι η ιδέα είναι «υπερβολικά απλοϊκή» και ότι δεν μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί. Ο κ. Στίγκλιτς σημειώνει ότι ένας νέος φόρος θα έπρεπε να καθιερωθεί για όλους τους τύπους περιουσιακών στοιχείων και ότι θα ήταν ευκολότερο να εφαρμοστεί στο μέτρο όπου όλο και μεγαλύτερο τμήμα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εντάσσεται σε ρυθμιστικό πλαίσιο ελέγχου.
Η Οxfam Ιnternational υπολογίζει πως τυχόν φορολόγηση με συντελεστή 0,005% επί των συναλλαγματικών δοσοληψιών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να εξασφαλίσει ετήσια έσοδα ύψους 30 δισ. δολαρίων.
* Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Στίγκλιτς εκφράζει την εκτίμηση ότι η αισιοδοξία των αγορών για την ανάκαμψη είναι «υπερβολική» και ότι «υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να έχουν υπερβάλει σε ό,τι αφορά την εκτίμησή τους για τη δυναμικής της ανάκαμψης», καθώς ««εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυροί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».
Για τις ΗΠΑ, προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, καθώς η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι «αναιμική», ώστε να δημιουργήσει τις απαραίτητες θέσεις εργασίας.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: