16.10.09

Greenspan: Προτείνει τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών

Οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τη διάσπαση τραπεζικών ιδρυμάτων που θεωρούνται "υπερβολικά μεγάλα για να καταρρεύσουν", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι τράπεζες αυτές μπορούν και δανείζονται με χαμηλό κόστος, αφού οι δανειστές θεωρούν πως η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει πάντοτε και θα παρέχει εγγυήσεις έναντι των χρεών τους. Ωστόσο, αυτό καταπιέζει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τον Greenspan.

“Αν το μέγεθος τους, αποτρέπει τη χρεοκοπία, τότε είναι υπερβολικά μεγάλες”, δήλωσε ο Greenspan. “To 1911 διασπάσαμε την Standard Oil και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; οι νέες μονάδες αποδείχτηκαν πολυτιμότερες σε σχέση με την αρχική. Ίσως αυτό χρειάζεται να γίνει και τώρα".

Ξεχωριστά ο Greenspan ανέφερε ότι το ρωσικό ρούβλι απέχει πολύ από το να γίνει σύντομα αποθεματικό νόμισμα, καθότι είναι στενά συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου.

“Προς το παρόν το ρούβλι δεν έχει την προοπτική να γίνει αποθεματικό νόμισμα εξαιτίας της εξάρτησής του από έναν και μοναδικό δείκτη- την τιμή του πετρελαίου". Ένα αποθεματικό νόμισμα “θα πρέπει να είναι απεξαρτημένο και πλήρως μετατρέψιμο”, δήλωσε ο Greenspan.
http://www.capital.gr/News.asp?id=833819


No comments: