14.10.09

Στο 7,8% τα επισφαλή δάνεια το Q3

Αύξηση 1% σημείωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επισφάλειες το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ανεβάζοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,8% από 6,8% που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Ιουνίου 2009. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, ανεβάζουν το ποσοστό στο 9% στο τέλος του έτους ενώ επισημαίνεται ότι οι συνολικές επισφάλειες θα πιάσουν την κορυφή, ήτοι ποσοστό 12% στα καταναλωτικά και 6% στα στεγαστικά, τον Απρίλιο του 2010.
«Η έκρηξη της ανεργίας το δίμηνο του Ιουνίου-Ιουλίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επισφάλειες εμφανίζονται πάντοτε ετεροχρονισμένα καθώς καταγράφονται μετά από το πέρας των 90 ημερών σε καθυστέρηση, αναμένεται να αποτυπωθεί σε πραγματικά στοιχεία στις αρχές του 2010. Εξέλιξη που θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αύξηση των προβλέψεων», τονίζει στο euro2day στέλεχος της τραπεζικής αγοράς και συμπληρώνει:
«Το peak των επισφαλειών θα διαφέρει χρονικά από τράπεζα σε τράπεζα. Επομένως μία τράπεζα θα έρθει αντιμέτωπη με το peak τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο και κάποια άλλη τον Απρίλιο, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων της».
Για παράδειγμα διαφορετική ωρίμανση έχει το χαρτοφυλάκιο Καταναλωτικής Πίστης της Eurobank από το αντίστοιχο της Εθνικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Πειραιώς.
Μπορεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να εμφανίζει από τρίμηνο σε τρίμηνο αυξητικές τάσεις, οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι και υπογραμμίζουν ότι η τάση αυτή έχει προεξοφληθεί από τους αναλυτές και δεν αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την πορεία των μετοχών, εκτός κι αν χειροτερεύσει η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/551232/Article.aspx

No comments: