27.10.09

Bill Gross: Προς νέα παγκόσμια οικονομική τάξη

Το εξάμηνο ράλι σε επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου έχει ενδεχομένως βρει την κορυφή του, εκτιμά ο Bill Gross της Pacific Investment Management Co. ενώ κάνει λόγο για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη ως επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη που διαμορφώνεται, αναφέρει ο Αμερικανός διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, θα υπάρχει αυξημένη κυβερνητική εποπτεία στις αγορές, χαμηλότεροι ρυθμοί κατανάλωσης και ασθενέστερη ανάπτυξη, ενώ ο ρόλος της αμερικανικής οικονομίας στη παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί.

"Το εξάμηνο ράλι στις πιο επικίνδυνες επενδύσεις – αν και συνεχίζει να βρίσκει στήριξη στις πολιτικές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και της Fed – ενδεχομένως να έχει βρει την κορυφή του", αναφέρει.

Σημειώνει ότι οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται στη δυσχερή θέση που αντιμετώπισε στο παρελθόν η Ιαπωνία, καθώς πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για να υποστηρίξουν τις τιμές και να δημιουργήσουν ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχούν για τον αντίκτυπο από την πλεονάζουσα ρευστότητα.

"Το παράδειγμα της Ιαπωνίας για τα τελευταία 15 χρόνια αποτελεί άριστο ιστορικό σημείο αναφοράς", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Gross.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα προσεγγίσει το 4% στο δεύτερο μισό του έτους, αν και η διατήρηση αυτού του ποσοστού ανάπτυξης είναι αβέβαιη.

http://www.capital.gr/News.asp?id=840912

No comments: