11.10.09

Ηξεραν από τον Ιούλιο για την οικονομία

Η κυβέρνηση Καραμανλή κρατούσε κρυφή, από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 14 Ιουλίου, επιστολή-«φωτιά» του προέδρου του Εurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, με την οποία προειδοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση για την επερχόμενη δημοσιονομική εκτροπή, η οποία τελικώς επήλθε και σήμερα απειλεί τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαθανασίου κρατούσε την επιστολή μυστική και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομίας. Χρειάστηκε να περάσουν 48 ώρες για να φθάσει μέσω του αρχείου της αλληλογραφίας στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρώτη αναφορά σ΄ αυτήν έγινε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Το περιεχόμενο της επιστολής πάντως εξηγεί την απόκρυψή της. Ο κ. Γιούνκερ έγραφε στον κ. Παπαθανασίου ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν εισπρακτικά και έκτακτα, δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και δεν ήταν εναρμονισμένα με τις συστάσεις των Βρυξελλών. Τον προειδοποιούσε μάλιστα ότι, αν δεν διορθωθούν, θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Ακολούθως, καλούσε τον κ. Παπαθανασίου να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2010 και να εκπονήσει ευρεία και φιλόδοξη στρατηγική σταθεροποίησης, υποστηριζόμενη από εκτεταμένο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, μιλούσε για πολιτικές που αποσκοπούν στον καθορισμό ενδεδειγμένης πολιτικής μισθών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Τέλος, καλούσε τον υπουργό Οικονομίας να παρουσιάσει τις προτάσεις και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης στο άτυπο συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, στις 2 Οκτωβρίου. Κάτι που ουδέποτε συνέβη, καθώς μεσολάβησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και τη συγκεκριμένη ημέρα ο κ. Παπαθανασίου έτρεχε για τις τελευταίες ψήφους. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Γκέτεμποργκ και το βάρος της πίεσης των ευρωπαίων εταίρων μεταφέρθηκε ολόκληρη στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η σημασία της αποκαλυπτόμενης επιστολής είναι προφανής. Καταδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή οργανώθηκε ακριβώς με γνώμονα τις κοινοτικές προειδοποιήσεις και τις κατευθύνσεις της επιστολής Γιούνκερ. Ακόμη και το επιχείρημα, ή καλύτερα το δίλημμα, των εκλογών της περασμένης Κυριακής αντλήθηκε από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής.

Γνώριζε, με άλλα λόγια, ο κ. Καραμανλής από τον περασμένο Ιούλιο την κατάσταση, είχε πλήρη επίγνωση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, αποδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί πολιτικά μία ακόμη μεταβολή στην οικονομική πολιτική και προτίμησε να διαφύγει διά των εκλογών, με τα γνωστά σε όλους δυσμενή αποτελέσματα για την παράταξή του.

Και βεβαίως κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση απίστευτα βάρη. Κάπως έτσι ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του βρέθηκαν, προτού καλά καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να τρέχουν αλαφιασμένοι, να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα, να κολυμπούν εν τέλει σε βαθιά και θολά νερά. Τα ταμεία είναι άδεια, τα υπουργεία γυμνά, η διοίκηση ακινητοποιημένη και η χώρα παραλυμένη, υπό την επίδραση ακριβώς της πολύμηνης αδράνειας. Η εμπειρία της πρώτης εβδομάδας ήταν οδυνηρή για τους περισσότερους της νέας κυβέρνησης. Παρ΄ ότι ανέμεναν δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούσαν να φαντασθούν την έκταση της διάλυσης. Οι προειδοποιήσεις του κ. Γιούνκερ επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και, όπως φαίνεται, θα καταδιώκουν για καιρό τη χώρα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής Γιούνκερ

Λουξεμβούργο, 14 Ιουλίου 2009 Σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης του Εurogroup της 6ης Ιουλίου 2009 Αγαπητέ Ιωάννη, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη χρήσιμη συζήτηση την οποία είχαμε κατά την τελευταία συνάντησή μας στις 6 Ιουλίου για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, θα ήθελα να συνοψίσωεκ μέρους του Εurogroupτην κοινή μας εκτίμηση για τα μέτρα που ελήφθησαν και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Οι υπουργοί του Εurogroup εξετίμησαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, τα οποία έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος το 2009, και αναγνώρισαν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε ένα δύσκολο οικονομικά και πολιτικά περιβάλλον.

Παρά ταύταδιατυπώθηκαν σαφείς ανησυχίες ότι αυτά τα μέτρα ίσως αποδειχθούν ανεπαρκή για τη συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από τον στόχο του 3,7% του ΑΕΠ το 2009. Οι επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομίας και η μέχρι στιγμής εκτέλεση του προϋπολογισμού υποδηλώνουν ξεκάθαρό κίνδυνο ότι χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρωνο στόχος για το έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί και η απόκλιση θα είναι μεγάλη.

Επιπλέονσημειώσαμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι εναρμονισμένα με τη σύσταση του Συμβουλίου η οποία βασίζεται στο Αρθρο 104 (7) της Συνθήκης, η οποία καλεί την Ελλάδα να «ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009 με μόνιμα μέτρα στον τομέα των δαπανών». Πράγματισημειώσαμε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης βασίζονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων και συνίστανται σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Τέλος, σημειώσαμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ή ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν απαντούν στις προκλήσεις που προέρχονται από τις εξωτερικές ανισορροπίες και τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, αν δεν διορθωθούν, θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 προσφέρει σημαντική ευκαιρία για την εκπόνηση ευρείας και φιλόδοξης στρατηγικής σταθεροποίησης, η οποία υποστηρίζεται από εκτεταμένο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στον καθορισμό της ενδεδειγμένης πολιτικής μισθών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην προώθηση της Ερευνας και Ανάπτυξης και στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου είναι απαραίτητες και επείγουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και για τη μείωση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.

Η επιτυχής αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια αλλά και για τη διασφάλιση της συνοχής της ευρωζώνης.Ως εκ τούτου είναι ασφαλώς ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος.

Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσατε να μας πληροφορήσετε στην άτυπη συνάντηση του Εurogroup στο Γκέτεμποργκ στις 2 Οκτωβρίου για τα σχέδια του προϋπολογισμού του 2010 που καταρτίζετε και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογείτε ώστε να μπορέσει το Εurogroup να εκτιμήσει τη συνεισφορά των σχεδίων δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας σας στη διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης και σταθερών δημοσίων οικονομικών και, αν χρειαστεί, να γίνουν επιπρόσθετες συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειλικρινά δικός σας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Πρωθυπουργός Πρόεδρος του Εurogroup

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=293229&dt=11/10/2009

No comments: