12.10.09

Το ναρκοπέδιο του carry trade

Όπως ακριβώς λειτουργεί η κατοχύρωση κερδών στις μετοχικές αγορές, έτσι και στις αγορές συναλλάγματος υπάρχει το "carry trade", τακτική που ακολουθεί ένας επενδυτής όταν δεν έχει την παραμικρή υποψία για το πού θα κατευθυνθούν οι ισοτιμίες. Αυτός που ακολουθεί τη λογική του "carry trade" φροντίζει να δανείζεται σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης (yield) και να αγοράζει νομίσματα υψηλής απόδοσης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Εξετάζοντας κάποιος τους όγκους συναλλαγών σε ορισμένες αγορές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυσή τους οφείλεται στη δραστηριότητα των hedge funds. Όμως οι κινήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των ιδιωτών επενδυτών παραμένουν μυστήριο. Υποτίθεται ότι το "carry trade" έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Μας είναι αρκετά δύσκολο να το πιστέψουμε. Άλλωστε το 2008 όποιος δανείστηκε σε γεν και επένδυσε σε δολάριο Αυστραλίας -τακτική που θεωρείται προσφιλής στη... μέση Γιαπωνέζα νοικοκυρά- θα έχασε το 45% των κεφαλαίων του σε διάστημα τριών μηνών. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι παρομοιάζουν την τακτική του "carry trade" με εκείνη του "αγοράζω μετοχές και τις κρατάω". Όταν σκάσει η φούσκα, τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά και στις δύο περιπτώσεις.
Γιατί το "carry trade" επέστρεψε εκ νέου; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι συνέβη καθώς έχει επιστρέψει και η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Τέτοιες επενδυτικές μέθοδοι δουλεύουν μια χαρά όταν οι μετοχές ακολουθούν ανοδική πορεία, αν και η απόδοσή τους είθισται να είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτή των μετοχικών τοποθετήσεων. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι αυτή που επανέφερε το "carry trade" στο προσκήνιο. Εάν όντως η διάθεση ρίσκου είχε ενισχυθεί, τότε γιατί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού καταγράφει ράλι;
Την ίδια ώρα το γεν και το ελβετικό φράγκο -τα δύο κλασικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στο "carry trade"- ακολουθούν πορεία ανόδου. Πιθανώς, λοιπόν, οι επενδυτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Άλλωστε τι μπορεί να πάει στραβά όταν δανείζεσαι δολάρια, από τη στιγμή που τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα; Όπως συνέβη όμως και την τελευταία φορά, όποιος επιλέγει την τακτική του "carry trade" μάλλον θα καεί. Άλλωστε δεν υπάρχουν ουσιαστικές επενδυτικές ευκαιρίες στο "carry trade". Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει όταν η νομισματική πολιτική επιστρέψει σε ομαλή πορεία και τα επιτόκια φανεί πως εκ νέου ενισχύονται.
ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: