27.10.09

Αποχωρεί από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες η ING

Bloomberg, Reuters

Τη διχοτόμηση των τραπεζικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του, με την πώληση των τελευταίων μέσα στην επόμενη τετραετία, ανακοίνωσε ο ολλανδικός όμιλος ING στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης με βάση συστάσεις της Ε.Ε. Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη παρέμβαση στη δομή ενός ομίλου που έχει συντελεστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., οδηγώντας την ING σε συρρίκνωση κατά 30% των ισολογισμών της, και με τη διοίκηση να επικεντρώνεται στις Κάτω Χώρες, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Η ING ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 δισ. ευρώ, με στόχο να επιστρέψει τα 5 από τα 10 δισ. ευρώ στήριξης που διέθεσε τον Οκτώβριο του 2008 η ολλανδική κυβέρνηση στην εταιρεία, ώστε να αντεπεξέλθει στη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή πρόσθετων επιβαρύνσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις 21 δισ. ευρώ που παρείχε το κράτος σε στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας με υψηλό ρίσκο.

Πωλείται η ING Direct

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην ταχύτερη λήψη μιας στρατηγικής απόφασης, με στόχο τον διαχωρισμό των τραπεζικών μονάδων μας και των ασφαλιστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Γιαν Χόμεν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αποφασίστηκε, επίσης, η πώληση της αμερικανικής εταιρείας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ING Direct, μέχρι το 2013. Οι μέτοχοι αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση σε έκτακτη συνέλευση αυτόν τον μήνα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποχώρηση της ING από τον ασφαλιστικό κλάδο θα προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες του κλάδου, όπως οι Aviva και Clive Cowdery’s Resolution, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι επιδιώκουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους μέσω εξαγορών. Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος στοχεύει στην πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενιαίας συμφωνίας, αν και ο κ. Χόμεν δήλωσε ότι «θα εξετάσουμε όλες τις δυνατές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας εγγραφής και της απευθείας πώλησης». Οι αποεπενδύσεις της ING, με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Νέλι Κρόες, επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε., θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των ισολογισμών του ομίλου κατά 30% ή κατά 600 δισ. ευρώ με βάση τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Από τις αρχές του έτους έχει απολύσει 10.000 άτομα.

H επίτροπος Aνταγωνισμού

Η κ. Κρόες επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις πριν από τη λήξη της θητείας της, στα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο στόχαστρο έχουν μπει τράπεζες και εταιρείες που μπορεί να έχουν αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο, αφού έλαβαν δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια στήριξης εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τον Μάιο, η κ. Κρόες ενέκρινε το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, θέτοντας, όμως, ως όρο την αποεπένδυση περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 45 δισ. ευρώ. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις για τη βελγική KBC, την Dexia, γαλλικών και βελγικών συμφερόντων, και τις Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland, το 43% και 70% των οποίων, αντίστοιχα, ελέγχεται από το βρετανικό κράτος. Την πώληση των τραπεζικών της δραστηριοτήτων στην Barclays, αντί 226 εκατ. στερλινών, αποφάσισε, τέλος, η ασφαλιστική Standard Life Plc.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/10/2009_334910

No comments: