21.10.09

Mervyn King: Ζητά διάσπαση των "μεγάλων" τραπεζών

Τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών σε επιμέρους εξειδικευμένες μονάδες πρότεινε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), κ. Mervyn King, προκειμένου να αποφευχθεί κρίση ανάλογη με την τρέχουσα.

Σε ομιλία του στο Εδιμβούργο ο κ. King τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ποτέ πριν, σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τόσα πολλά χρήματα δεν βρέθηκαν στην κατοχή τόσο λίγων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει, ακόμη, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προκειμένου αυτό το φαινόμενο να αποφευχθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΒοΕ, οι αρχές οφείλουν να επιβάλλουν στις μεγάλες τράπεζες την διάσπασή τους, προκειμένου να μην δημιουργηθούν εκ νέου «όμιλοι εξαιρετικά σημαντικοί ώστε να «αφεθούν» να καταρρεύσουν».

«Τα τεράστια κεφάλαια που έχουν διοχετευθεί στο τραπεζικό σύστημα ανά την υφήλιο, αν και απαραίτητα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή του, πιθανώς να έχουν δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ηθικό κίνδυνο στην ιστορία», προσέθεσε ο κ. King.

Κατά τον κ. King μία λύση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας κρίσης θα ήταν η διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, ώστε οι περισσότερο «επικίνδυνες» μονάδες τους να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρίες και ως εκ τούτου η πορεία τους να μην επηρεάζει τις βασικές και κλασσικές υπηρεσίες που παρέχει ένας τραπεζικός όμιλος, όπως οι καταθέσεις και η παροχή δανείων.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/552659/ArticleNewsWorld.aspx

ΑΠΛΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ...
ΕΜΠΕΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1911 ΚΑΙ ΤΗΝ STANDARD OIL ΤΟΥ ΡΟΚΦΕΛΕΡ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ.. ΕΣΠΑΣΕ ΣΕ 34 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ..ΞΑΝΑ-ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...
ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ..1914...

No comments: