23.10.09

Βρετανία: Απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ

Απρόσμενη συρρίκνωση παρουσίασε η βρετανική οικονομία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για έξοδο της χώρας από την ύφεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2%.
Πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στην τόνωση της ανάπτυξης.
Τα σημερινά στοιχεία ενδεχομένως να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη συνεδρίασή της στις 5 Νοεμβρίου.
Ο τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία, ο οποίος αναλογεί στο 76% της οικονομίας, συρρικνώθηκε κατά 0,2% το συγκεκριμένο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των μειώσεων στις διανομές, τα ξενοδοχεία και το catering. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση 1,1%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732542

No comments: