27.10.09

Προτεραιότητα για τη Γερμανία η ενίσχυση της ανάπτυξης

Υπερβολικά φιλόδοξο το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος λέει ο νέος υπουργός Οικονομικών

Η οικονομική ανάπτυξη και όχι η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, που θεωρεί πλέον ανέφικτο στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού εντός της τετραετίας, αλλά και επικίνδυνη για την ανάκαμψη την εσπευσμένη έξοδο από τα πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 24 δισ. ευρώ από το 2011, ενώ ήδη από το 2010 θα προχωρήσει σε αλλαγή της φορολογίας των επιχειρήσεων και του φόρου κληρονομιάς, προσφέροντας φοροελαφρύνσεις 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνοψίζοντας την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο νέος υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «ουτοπικό» τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στα χρονικά όρια της κυβερνητικής θητείας, εκτιμώντας ότι «είναι ήδη υπερβολικά φιλόδοξο το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος».

Pισκάρει η Μέρκελ

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση κάποιων πολιτικών και οικονομολόγων, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση επέλεξε «το δρόμο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη». Η ίδια παραδέχθηκε πως τίποτε δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει μια ευκαιρία, ενώ αντίθετα «ο δρόμος της εξοικονόμησης και της αποταμίευσης δεν θα μας έδινε καμία ευκαιρία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/10/2009_334937


No comments: