15.10.09

Πέντε λόγοι

Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιέυματος της Ημερησίας.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την εγχώρια αγορά, όμως θα μπορούσε το ίδιο δημοσίευμα να ισχύει για τις περισσότερες αγορές:
1. Πολλά είναι τα διεθνή funds τα οποία έμειναν εκτός ανόδου
2. Είσοδο πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο και (Ελληνες=εγχώριοι) θεσμικοί επενδυτές κυρίως στις μεσαίες και μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις
3. Σταδιακός είναι ο απεγκλωβισμός ρευστότητας στην αγορά διεθνώς και
4. καθώς τα επιτόκια δεν ανεβαίνουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ρευστότητας αυτής κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές αλλά και προς την ελληνική.
5. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση για τον τραπεζικό τομέα ο οποίος ενισχύεται σταδιακά όλο και περισσότερο καθώς οι επενδυτές αναμένουν ισχυρότατα κέρδη από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους.

[6. Πολύ θετικά διάκεινται οι ξένοι επενδυτές και στις κινήσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση για την οικονομία]

Το Νο.6 θα μπορούσε να αντικατασταθεί - σε παγκόσμιο επίπεδο - στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και στη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζονται από την αρχή του 2009.

Και εκεί κάπου είναι η αλήθεια, η οποία μπορεί να περιγραφεί απλοϊκά:
1. χαμηλότερα επιτόκια
2. εκτύπωση νέου χρήματος - ποσοτική χαλάρωση - κυρίως από από τον Μπεν
3. $-carry-trade (Ι - ΙΙ - ΙΙΙ)
4. διάχυση του φρέσκου χρήματος κυρίως στις μετοχές - για το εάν τα χρήματα πήγαν παρακάτω καλύτερα να μην το συζητήσουμε...
5. δεδομένο ότι α. η ποσοτική χαλάρωση και β. τα χαμηλά (μηδενικά) επιτόκια θα συνεχίσουν, έστω μέχρι τα μέσα του 2010

Το Νο.4 προφανώς συνέβει από την αρχή των προγραμμάτων εγγυήσεων/στήριξης των οικονομιών, μέσω των πακέτων στήριξης των τραπεζών με χρήματα των πολιτών/φορολογουμένων.

Και όλα είναι καλά! Η (κάθε) JPMorgan Chase & Co. βγάζει κέρδη 60% υψηλότερα των προβλέψεων!! Και έχει μαζέψει και πολλά μετρητά για τις τυχόν δανειακές επισφάλειες...

Αυτό όμως που έχω πάντοτε στο μυαλό μου είναι ότι η πολιτική μηδενικών επιτοκίων - μηδενικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας (1990-2005) δεν εμπόδισε τη χρηματιστηριακή της αγορά να κάνει bull markets.

IPO πότε θα δούμε δεν ξέρω!!!

No comments: