22.10.09

Πετρέλαιο vs ύφεση



Θα το γράψω ξερά:

Τίποτε δεν ήταν πιο αξιόπιστο ως δείκτης για μια (επεικείμενη) ύφεση από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Κάθε μεγάλη bear market, κάθε μεγάλης οικονομικής πτώσης είχε προηγηθεί από μια έντονη ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου.
Η ύφεση του '73-'74 (στασιμόπληθωρισμός) αλλά στις αρχές του '80 (ύφεση σχήματος W), η περίοδος του 2000 (V-U) και σε μικροτερο βαθμό το '91(V).

Το '74 ανέβηκε πρώτα 100%, και στη συνέχεια '78-'80 ακόμα 150% (σε αποπληθωρισμένες τιμές).
Το '91 περίπου 100%.
το 2000 έως και 80%.
Στη δεκαετία του 2000 σωρρευτικά έως και 5 φορές επάνω, σε δύο φάσεις βέβαια: πρώτα από τα $25 στα $80 και στη συνέχεια από τα $50 στα ..$150...
Στη παρούσα φάση το ράλλυ έχει κάνει ένα 100%.

Οπότε, κάθε φορά που είχαμε ένα ράλλυ των τιμών του πετρελαίου πάνω από 80%, μέσα σε ένα χρόνο, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ένα bear market να ακολουθεί.
Συνεπώς, το δολλάριο οδηγεί, το πετρέλαιο ακολουθεί ακριβώς από πίσω.

Για να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά.

3 comments:

geokalp said...

Weber: Aπίθανη η ύφεση τύπου "double-dip"

http://www.capital.gr/News.asp?id=837745

“Η επιλογή νομισματικής πολιτικής καθορίζεται βάσει των κινδύνων που απειλούν την σταθερότητα των τιμών, που ευτυχώς, για την ώρα, δεν υφίστανται στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική”, δήλωσε ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι ετήσιος πληθωρισμός “χαμηλότερα αλλά πλησίον” του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (18-24 μήνες). Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι επενδυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί κατά πολύ το κατάλληλο -σύμφωνα με την ΕΚΤ- επίπεδο.

Ξεχωριστά ο Weber ανέφερε ότι δεν θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο ύφεσης με “διπλό πυθμένα” (double-dip). Όπως ανέφερε, τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης, η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η απουσία πληθωριστικών κινδύνων συνθέτουν το βελτιωμένο outlook.

"Έχουμε παρατηρήσει αξιοσημείωτες ενδείξεις σταθεροποίησης ανά την υφήλιο τους τελευταίους μήνες", είπε. "Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως τα χειρότερα έχουν παρέλθει". Ωστόσο, ο ίδιος τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην υπέρμετρη αισιοδοξία για το outlook. "Ο κίνδυνος λανθασμένων εκτιμήσεων είναι αυξημένος και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης".

Κλεάνθης said...

Ωραίος!

Αυτό το διάγραμμα που είναι πιο εύγλωττο:

http://bioenergynews.capitalblogs.gr/files/32262/image/oil%20price_u.s.%20business%20cycles.jpg

geokalp said...

κλεάνθη ωραιότερο το δικό σου διάγραμμα!
εάν μπορούσες να το βρεις μέχρι το 2009...