26.10.09

Η ανάκαμψη προέχει της μείωσης των ελλειμμάτων, λέει η νέα γερμανική κυβέρνηση

Προτεραιότητα στα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας δίνει η νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών), αφήνοντας στην άκρη τη μείωση των ελλειμμάτων.
Των μειώσεων των φόρων υπεραμύνθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Διαλέξαμε έναν δρόμο που βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε η Μέρκελ σε μέλη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα πετύχει, αλλά μας δίνει μια ευκαιρία» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag και δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, τονίζει ότι «φυσιολογικά» είναι αδύνατο να μειωθεί το έλλειμμα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς η γερμανική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν έχει νόημα να μιλάς για εξοικονόμηση δαπανών σε μία περίοδο όπου η οικονομία χρειάζεται στήριξη» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε άλλη συνέντευξη, που έδωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν η γερμανική κυβέρνηση έδινε, σε αυτή την περίοδο, έμφαση στο έλλειμμα, «θα ήταν λάθος σήμα. Όλος ο κόσμος το βλέπει με αυτόν τον τρόπο».
«Επιλέγουμε ως απάντηση στην κρίση το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής» είχε δηλώσει, μέσα στο Σαββατοκύριακο η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκ.Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις φόρων έχουν ως στόχο να μειωθούν τα βάρη για τα νοικοκυριά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους είναι πολύ δύσκολη η μείωση του ελλείμματος (προβλέπεται στο 5% για το 2010), είναι το πακέτο φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών, ύψους 24 δισ. ευρώ, το οποίο προωθεί το Βερολίνο.
Τα 24 δις είναι προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στο ποσό που πρότειναν οι Χριστιανοδημοκράτες (15 δις) και σε αυτό που ζητούσαν οι - Ελεύθεροι Δημοκράτες (35 δις).
Τα μέτρα, που αποσκοπούν κυρίως στην ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: