9.3.12

Υπό το βάρος των αντιδράσεων αποσύρθηκε η κοινή τροπολογία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τα κόμματα

Αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεοκοπίας και σε προφανή αδυναμία να διεξαγάγουν εκλογές -τουλάχιστον όχι χωρίς γκρίζες οικονομικές «ενέσεις»- βρίσκονται και τυπικά από χθες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μετά την «κατάρρευση» της προσπάθειας για «ρύθμιση» των υπέρογκων δανείων, ύψους σχεδόν 250 εκατ., μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αποσύρθηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων. Η κατάσταση, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, μοιάζει εκρηκτική και πληροφορίες, που πάντως διαψεύστηκαν, ήθελαν τον διευθυντή του κόμματος κ. Ροβ. Σπυρόπουλο έτοιμο να υποβάλει παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπυρόπουλος θα παραιτηθεί από τη θέση του μετά την αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την προεδρία.
Στην αρχική της μορφή, η τροπολογία που κατατέθηκε από τους γραμματείς των δύο κομμάτων κ. Μ. Καρχιμάκη και Α. Λυκουρέντζο προέβλεπε διαγραφή ανεξόφλητων τόκων (σ.σ. πρόβλεψη που αποσύρθηκε), συγκεκριμένο ποσοστό επί της κρατικής χρηματοδότησης το οποίο θα πήγαινε για την αποπληρωμή δανείων (σ.σ. σήμερα απορροφάται το σύνολο σχεδόν των ήδη περιορισμένων κρατικών πόρων) και, κυρίως, μείωση του επιτοκίου των δανείων στο 4% από 8,65% σήμερα, μέσω της οποίας τα δύο κόμματα εξοικονομούσαν ποσό περί τα 8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τροπολογίας προκάλεσε πολλά και αρνητικά σχόλια στο Περιστύλιο, λόγω ακριβώς των προνομιακών για τους κομματικούς οργανισμούς, προβλέψεών της. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώθηκε ότι «αφαιρείται» η διάταξη για τη διαγραφή των έως τώρα τόκων, ενώ λίγο αργότερα ελέχθη και πώς θα επέρχονταν και άλλες αλλαγές πριν από τη στιγμή που θα ψηφιζόταν. Υπό τον φόβο των αντιδράσεων, φαίνεται ότι «κατέρρευσε» και η πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα μεταξύ «μεγάλων» (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.) και «μικρών» (ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) του πολιτικού φάσματος, κάτι που αποτυπώθηκε και από τη διαφορετική πρόβλεψη ρύθμισης δανείων που υπήρχε στην τροπολογία για τη ρύθμιση των, μικρότερων, δανειακών υποχρεώσεων των κομμάτων της Αριστεράς. Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις του ΛΑΟΣ (δεν έχει δάνεια), της ΔΗΣΥ (που έχει αναδείξει το θέμα εδώ και μήνες) και της ΔΗΜΑΡ, που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνουν επιδότηση.
Σημειώνεται ότι στο παρασκήνιο επιχειρήθηκε η τροπολογία να συζητηθεί και ψηφιστεί, παρά το γεγονός ότι όχι μόνο κατατέθηκε εκπρόθεσμα, αλλά και εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο (για την κτηνοτροφία!). Τι συγκεκριμένα προέβλεπε η τροπολογία, που τελικώς απεσύρθη για να επανακατατεθεί ενδεχομένως το αμέσως επόμενο διάστημα; Να μην εκχωρείται, ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων περισσότερο από το 50% της ετήσιας επιχορήγησης. Οι προτάσεις Γιαννίτση προέβλεπαν απαγόρευση μιας τέτοιας διαδικασίας εκ μέρους των κομμάτων, τουλάχιστον έως να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Για τη ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων, να προβλέπεται αφενός σταθερό επιτόκιο μόλις 4% και αφετέρου η απευθείας απόδοση από το κράτος στους πιστωτές ποσοστού μόλις 20% της ετήσιας χρηματοδότησης αν το χρέος είναι μέχρι 20 εκατ. ευρώ (αφορά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 50% αν το χρέος υπερβαίνει το προαναφερθέν ποσό. Η πρόταση προέβλεπε την παρακράτηση του 60% της κρατικής επιχορήγησης. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό (και οι 4 δόσεις) για το περασμένο έτος ήταν 54 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/03/2012_475206

________________________________________

ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΎΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

No comments: