9.3.12

Επιθεωρητές της Κομισιόν στην Ισπανία για να δουν τα «βιβλία» του ελλείμματος

Στη Μαδρίτη βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αξιολογήσουν τα στοιχεία για το ισπανικό έλλειμμα του 2011 -το οποίο τελικά η ισπανική κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να δημιουργεί «αγκάθια» στις σχέσεις Κομισιόν και Ισπανίας: Η Μαδρίτη ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της έφτασε στο 8,5% πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών κυμαίνονταν κοντά στο 6%.

Η νέα ισπανική κυβέρνηση μάλιστα αναγκάστηκε ως εκ τούτου να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους φετινούς στόχους της για μείωση του ελλείμματος.

«Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήγαν αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη για να συλλέξουν πληροφορίες για τους δημόσιους λογαριασμούς του 2011» ανέφερε την Παρασκευή ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα.

«Πρόκειται για την κανονική πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία υψηλού ελλείμματος», σημείωσε.

Tις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, το ζήτημα έχει αρχίσει να δημιουργεί αγκάθια στις σχέσεις Κομισιόν και Ισπανίας -αν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μοιάζουν πιο επιεικείς.

Οι Βρυξέλλες, έχοντας επικρίνει τη «σοβαρή απόκλιση», όπως ανέφερε η Κομισιόν, στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ισπανίας κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν επιφυλαχθεί για τις επόμενες κινήσεις τους αφού πάρουν περισσότερα στοιχεία.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231185542

No comments: