9.3.12

Να εξαιρεθούν οι ξένοι από τον φόρο στις μετοχές - Περιμένει απάντηση ο οίκος FTSE - Αίτημα του ΧΑ για να μην υποβαθμιστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά

Την απαλλαγή των ξένων επενδυτών από το φόρο κεφαλαιακών κερδών ζήτησε ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς μέχρι σήμερα θα έπρεπε να απαντήσει για το θέμα στον οίκο FTSE, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης σε επιστολή του ενημέρωσε την Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, εφιστώντας την προσοχή της καθώς στις 13 Μαρτίου επίκειται η αξιολόγηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Αν η ελληνική αγορά δεν πληροί ορισμένα κριτήρια ενδέχεται να υποβαθμιστεί σε «αναδυόμενη» αγορά, από «ανεπτυγμένη» αγορά με συνέπεια να προκληθούν ρευστοποιήσεις και αποχωρήσεις από τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του FTSE.

Ο κ. Λαζαρίδης προσθέτει ότι, τα άλλα δυο κριτήρια έχουν επιλυθεί, δηλαδή α) τον τρόπο φορολόγησης των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών δανεισμού β) διπλή φορολόγηση συναλλαγών σε πλατφόρμες OTC ( Οver The counter ).
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική επίδραση, ο κ.  Λαζαρίδης τονίζει ότι, πρέπει να προσδιοριστεί άμεσα και επίσημα το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει από την 1Η  Απριλίου δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν και το 50% των συναλλαγών στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Επίσης, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου θυμίζει πως δεν υπάρχει ανεπτυγμένη αγορά στον κόσμο που αν επιβαρύνει τους επενδυτές με φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη.

Εν κατακλείδι,  ο κ. Λαζαρίδης προτείνει την απαλλαγή των ξένων επενδυτών καθώς δεν διαθέτουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, ως εκ τούτου, απαλλάσσονται αυτοδικαίως.

Σε ό, τι αφορά την φορολογία κεφαλαιακών κερδών αυτή εκτιμάται πως θα αναβληθεί για μια ακόμη φορά – καθώς δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα. Από την άλλη πλευρά, η θετική απάντηση στο αίτημα του ΧΑ θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, η Διεύθυνση Φορολογίας είναι αυτή η οποία εισηγείται τα θέματα στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=182047

______________________________________________

αυτά είναι!
η ελληνική οικονομία μπήκε σε νέες πιο στέρεες βάσεις!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΪΝΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΝΤΑ
 

No comments: