9.3.12

Το ΙΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις. Δανείζεται 200 εκατ. ευρώ

Σε μηνιαία βάση υποχρεώνεται να δανείζεται, πλέον, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ-ΔΕΗ προκειμένου να συμπληρώνει τα ποσά που χρειάζονται για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις. Με νέα απόφαση της διοίκησης, το ΙΚΑ θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ της ΔΕΗ «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές». Ο δανεισμός γίνεται για τρίτο συνεχή μήνα καθώς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είχε δανειστεί, αντίστοιχα τα ίδια ποσά από τα δύο ταμεία, τον Ιανουάριο (από 17 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου) και το Φεβρουάριο (από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου).
Την ταμειακή στενότητα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ ως αποτέλεσμα της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι έχει ήδη εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ (2,1 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό + 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπονται για ολόκληρο το 2012.
Με δεδομένη τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το Σεπτέμβριο και μπροστά στον κίνδυνο νέων μειώσεων στις συντάξεις (όπως προβλέπει το Μνημόνιο εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα) το ΙΚΑ θα εφαρμόσει νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει τη βεβαίωση και πληρωμή των εισφορών ανά μήνα, την εφαρμογή της κάρτας εργασίας, εντατικότερους ελέγχους κ.ά. Τέλος, αναμένει το «κλείδωμα» του PSI ώστε να συνεχίσει να πραγματοποιεί πράξεις repos με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Σήμα κινδύνου για ΟΑΕΕ
Ισοδύναμα της απομείωσης των αποθεματικών μέτρα για τα ταμεία και ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη η ΓΣΕΒΕΕ προβλέποντας ότι το ταμείο δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις σε λίγους μήνες. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να ελεγχθεί και η εγκυρότητα της διαδικασίας σύγκλισης του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ που αποφάσισε την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) ονομαστικής αξίας 162 εκατ. ευρώ.
Εκτακτος δανεισμός του ΙΚΑ
Θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ της ΔΕΗ.
Εχει ήδη εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για ολόκληρο το 2012.
Δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό + 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Η μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το Σεπτέμβριο ενδέχεται να φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112832201




No comments: