9.3.12

Κρίσιμη και θυελλώδης συνεδρίαση στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, κατά την οποία η γενική διευθύντρια θα φανερώσει τις προθέσεις της για το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συζήτηση θα είναι θυελλώδης, καθώς μερικά μέλη του ΔΣ ετοιμάζονται για σύγκρουση με τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος μέχρι χθες αρνείτο να τους παραδώσει την έκθεσή του, παραβιάζοντας έτσι το Καταστατικό του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται τέσσερα σενάρια για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας ύψους 29 δισ. ευρώ, 23 δισ, 21 δις και 18 δισ., που υπερβαίνει κατά πολύ του «δικαιώματος» της χώρας μας.
Η τελική απόφαση θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση, που ορίστηκε προκαταρκτικά για τις 15 Μαρτίου. Στο Ταμείο είναι ξακάθαροι πως η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει οριστεί ακόμα και τόνισε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI και η υλοποίηση των «προαπαιτούμενων ενεργειών» (prior actions) από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Ράις μίλησε χθες για τους ρυθμούς εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του και τόνισε ότι η Ελλάδα «κάνει σταθερή πρόοδο». Είπε ότι εγκρίθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, έγινε αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη με την εφαρμογή του «φιλόδοξου (νέου) προγράμματος», το οποίο εμπεριέχει κινδύνους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη διαδικασία του PSI και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε πως το Ταμείο ενδιαφέρεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από το ύψος της τελικής συμμετοχής των ιδιωτών. Αλλη πηγή τόνισε πως η συμμετοχή του Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι γενναία εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Ταμείο «στηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού». Τόνισε ότι στην παρούσα φάση προέχει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και είπε ότι το Ταμείο μελετά βήμα με βήμα τις εξελίξεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αρνούμενος να τοποθετηθεί για την πιθανότητα τρίτου πακέτου στήριξης και νέου «κουρέματος».
Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόβλημα με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, είπε ότι στο Ταμείο έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει πολιτική συναίνεση και σημείωσε πως υπάρχουν και γραπτές δεσμεύσεις για εφαρμογή του προγράμματος και μετά την εκλογική αναμέτρηση. Είναι φανερό ότι το Ταμείο υπολογίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που προσέφεραν τις δεσμεύσεις, θα αποτελούν μέρος και της νέας κυβέρνησης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112832314

No comments: