9.3.12

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στο PSI.

Λίγο πολύ αναμενόμενο χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του PSI οι ξένοι αναλυτές. Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην ISDA και στο εάν θα πυροδοτηθεί η αποπληρωμή των CDS, με τους ειδικούς να εκφράζουν μεν κάποια αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει η διαδικασία, αλλά να εκτιμούν ότι αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συστημική σταθερότητα.

Investec:

«Η προοπτική μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στα τέλη του μήνα έχει απομακρυνθεί σημαντικά. Όμως, αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων της Ελλάδας.

Το επόμενο ‘επεισόδιο’ αναμένεται να είναι οι εκλογές, τον Απρίλιο ή το Μάιο, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα παρακολουθούν στενά την πολιτική δέσμευση για το δεύτερο πακέτο στήριξης».

Societe General:

«Η ολοκλήρωση του νέου ελληνικού προγράμματος είναι κάθε άλλο παρά το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους».

Sias Research:

«Το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει με τα credit default swaps στην αγορά. Αυτό είναι που θέλει να μάθει ο κόσμος. Θεωρείται αυτό default, και εάν ναι, ποιοι είναι οι νικητές και οι χαμένοι; Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι χαμένοι και αυτοί θα είναι αρκετοί, γιατί τα συμβόλαια CDS σε κυκλοφορία δεν είναι λίγα».

Credit Agricole:

«Τα νέα από την Ελλάδα είναι τα αναμενόμενα και η αντίδραση της αγοράς (με τις ρευστοποιήσεις στο ευρώ), είναι μια κλασική περίπτωση του ‘αγόρασε στη φήμη, πούλησε στην είδηση’».

Barclays Capital:

«Δεν πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των CACs και η πυροδότηση της αποπληρωμής των CDS θα έχει συστημικά σημαντικές επιπτώσεις. Παρότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα απρόβλεπτων προβλημάτων μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης των CDS ή την ενδεχόμενη αδυναμία ενός αντισυμβαλλόμενου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πιστεύουμε ότι το σχετικά χαμηλό ποσό της καθαρής έκθεσης (κοντά στα 3 δισ. δολάρια) και η βελτίωση στη διαχείριση του ρίσκου των αντισυμβαλλόμενων τα τελευταία τρία χρόνια, σημαίνουν ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά ομαλή».

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109305

Μετά και την ενεργοποίηση των CACs, οι αναλυτές θεωρούν σίγουρη την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος σήμερα από την ISDA, κάτι που ωστόσο δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσει τις αγορές αλλά, αντίθετα, το γεγονός της επιτυχίας του PSI θα πρέπει να ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία.
Σύμφωνα με την Standard Chartered η συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία αναφέρεται επίσημα ότι διαμορφώνεται στο 85,8%, είναι αρκετά υψηλή για να προχωρήσει η ανταλλαγή χρέους, αλλά υπολείπεται του ορίου του 90% που έθεσε η κυβέρνηση έτσι ώστε να χαρακτηριστεί «εθελοντική». Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει της ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), προκειμένου να εξασφαλίσει την μέγιστη συμμετοχή των κατόχων χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο (177 δισ. ευρώ του συνόλου των 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια).
Κατά την άποψή του οίκου, είναι πολύ πιθανό η ISDA να το χαρακτηρίσει ως πιστωτικό γεγονός. Το 69% των κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, δέχθηκαν τους όρους ανταλλαγής χρέους. Αυτοί η ομάδα επενδυτών έχουν περιθώριο έως της 23 Μαρτίου να δεχθούν την προσφορά ανταλλαγής.
Η ανταλλαγή χρέους μειώνει το ιδιωτικό χρέος πάνω από 100 δισ. ευρώ, μεταθέτει τις αποπληρωμές των χρεών στο 2023-2042, και μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης σε επιλεκτική χρεοκοπία, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν όταν η ανταλλαγή χρέους οριστικοποιηθεί. Το PSI θα επιτρέψει τη μερική καταβολή του δεύτερου πακέτο διάσωσης της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα με τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των περαιτέρω δόσεων του δανείου.
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι φόβοι για μία «σκληρή» και άτακτη χρεοκοπία θα περιοριστούν σημαντικά. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ασταθής, με τις εκλογές (πιθανότατα το τέλος Απριλίου) να ενδέχεται να καταλήξουν με μια κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα λιτότητας, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Οι αναλυτές της Lloyds εκτιμούν ότι τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στα CACs. Όπως επισημαίνουν, μετά την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση, η τελική εθελοντική συμμετοχή ανέρχεται σε 83,5% για τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, δηλ. 172 δισ. ευρώ. Αν και το αποτέλεσμα είναι σχετικά υψηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, εξακολουθεί να υπολείπεται του 90%, κι έτσι η προσοχή εστιάζεται πλέον στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Το κεντρικό σενάριο της Lloyds, παραμένει η ενεργοποίηση των CACs, όπως άλλωστε είναι πλεον δεδομένη, και η ανταλλαγή του 95,7% του ελληνικού χρέους.
Η ISDA, αναμένεται να κηρύξει πιστωτικό γεγονός και να προκαλέσει την πληρωμή των CDS. Η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν μία μέτρια αποστροφή ρίσκου, αλλά καθώς το αποτέλεσμα του PSI ως επί το πλείστον είχε προεξοφληθεί από την αγορά. Ωστόσο, η αναμενόμενη ενεργοποίηση των CACs (και ως εκ τούτου και αυτή των CDS), θα στηρίξουν τις αγορές. Στη συνέχεια, το κύριο ερώτημα που θα προκύψει θα βασίζεται αν άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία) θα ζητήσουν και αυτές να μπουν σε μια ανάλογη διαδικασία PSI.
Η Societe Generale σημειώνει ότι το ποσοστό της εθελοντικής συμμετοχής είναι αρκετά θετικό αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό, οπότε η ενεργοποίηση των CACs είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή του 95,7%. Ο οίκος σημειώνει ότι αν και αυτά τα ποσοστά δεν ήταν αναμενόμενα, θα ήταν εξαιρετικά περίεργο να μην προχωρήσει η ISDA στην ενεργοποίηση των CDS. Η προσοχή στη συνέχεια, θα στραφεί στο ποιοι είναι οι νικητές και οι χαμένοι από τα CDS, και όσο πιο γρήγορα η αβεβαιότητα γύρω από αυτό θέμα ξεκαθαριστεί, τόσο το καλύτερο.
Και η Rabobank είναι της άποψης ότι ένα πιστωτικό γεγονός δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσει την αγορά. Αφού οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) θα ενεργοποιηθούν, θα ακολουθήσει και η ενεργοποίηση των CDS. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και αναταραχή και αποσταθεροποίηση στην αγορά. Η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας αποφεύχθηκε και ο κίνδυνος μετάδοσης στην περιφέρεια περιορίστηκε σημαντικά, έτσι το συνολικό αποτέλεσμα του ελληνικού PSI θα αποδειχθεί θετικό για την ψυχολογία της αγοράς.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1684250&nt=103

No comments: