1.6.12

Επέστρεψαν στο ...1989 οι τράπεζες

"ΣΥΡΙΖΑ" με τις 500 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και εξ ίσου σημαντικής τελικής υποχώρησης, που άφησε πολλά ανοιχτά μέτωπα για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Βραχυχρόνια πονταρίσματα που δεν βγήκαν, σε συνδυασμό με την κακή και αδύναμη “ποιότητα” των traders και το επερχόμενο τριήμερο και βέβαια το επιδεινούμενο διεθνές κλίμα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που ήταν αδύνατο να το αντέξει η καταβαραθρωμένη ψυχολογία του Χ.Α.

Αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά είχαν οι προγραμματικές θέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του που εξήγγειλε σήμερα, μεταξύ άλλων ανέφερε την διαγραφή μέρους ή όλων των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων. Και αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μόνο με την Εθνικοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος.

“Θα Εθνικοποιήσουμε τις Τράπεζες που έχουν πάρει δισ. ευρώ βοήθειας. Θα παγώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα επαναφέρουμε σταδιακά (και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας) υπό Δημόσιο έλεγχο στρατηγικές Επιχειρήσεις” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, χωρίς να εξηγήσει που θα βρει τα λεφτά για να πράξει κάτι τέτοιο, έστω και σε βάθος χρόνου.

Ευνόητο είναι ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις, ενός εκ των δύο εν δυνάμει Πρωθυπουργών, ο Τραπεζικός δείκτης (-4,97%) να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 279 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/3/1989 (170,76 μονάδες). 

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρους της ΔΕΗ κ. Ζερβού που επισήμανε ότι η πτώση στη ζήτηση ενέργειας, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, έχει οδηγήσει στην ανακοίνωση ζημιών για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, της Επιχείρηση.

Η μη εξόφληση λογαριασμών έχει επίσης αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να επιβάλει το τέλος ακινήτων. Με την ανεργία σε επίπεδα-ρεκόρ, 300.000 πελάτες έχουν ήδη κάνει αίτηση για μειωμένο τιμολόγιο, ενώ στα ύψη έχει φτάσει και η κλοπή ηλεκτρισμού. Η Επιχείρηση έχει στη διάθεσή της περίπου 170 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αρκεί για να αποπληρωθεί χρέος ύψους 525 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος του μήνα.

Επόμενο ήταν μετά τις δηλώσεις αυτές ο τίτλος της ΔΕΗ να κλείσει με σημαντικές απώλειες και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Περνώντας στα βραχυχρόνια πονταρίσματα που αφορούσαν αποκλειστικά τις μετοχές που “ξυλοκοπήθηκαν” άγρια, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω MSCI, αυτά τελικά δεν βγήκαν για τους βραχυπρόθεσμους “παίκτες”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα προς το τέλος και αυτοί να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, από τους Εθνική και ΟΤΕ και χαμηλότερα ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Fourlis, μόνο η Εθνική ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτες ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 1,10 ευρώ, όμως ακόμα και στα υψηλά ημέρας ήταν εμφανές ότι η μετοχή είχε μέσα πάρα πολύ “αέρα” και η όποια κίνηση σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Έτσι σταδιακά άρχισε η διάβρωση των αρχικών κερδών και βέβαια προς το τέλος οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα, καθώς χτύπησαν πολλά “stop loss”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρήσει μέχρι τα 0,9930 ευρώ και τελικά να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα του χθεσινού κλεισίματος, αποσπώντας το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με το βραχυχρόνιο “στοίχημα” της Εθνικής να μην βγαίνει, για όσους δεν πρόλαβαν, επόμενο ήταν οι υπόλοιποι “ταλαιπωρημένοι” του MSCI, να υποχωρήσουν μάλλον εύκολα σε χαμηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση την Σιδενόρ που έβγαλε αποφασιστικούς αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης.

Απόλυτα, λοιπόν, φυσιολογική εξέλιξη, οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Fourlis να κλείσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Επίσης, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε και ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αναμενόμενη και η σημερινή πίεση σε ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil και Folli Follie Group, που “τράβηξαν το κάρο” της χθεσινής ανόδου (!)

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπό σημαντική πίεση ο τίτλος της ΕΧΑΕ, καθώς από σήμερα οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2011, ποσού 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.

Ακόμα χαμηλότερα, ίσως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάδυσης από τα τάρταρα του Dionic, μία προσπάθεια που μπορεί να βρει “θαυμαστές” στους “λάτρεις της αδρεναλίνης”.
Επίσης σημαντικά ημερήσια κέρδη για την Eurobank Properties, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη ζήτησε από την Εποπτική Αρχή να διερευνήσει τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα στην σημαντική υποχώρηση της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση πιστοποίησε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την ποιότητα και την δυναμικότητα των χθεσινών αγοραστών, όπως και την μειωμένη αντοχή τους, όσον αφορά την διακράτηση τίτλων περισσότερο της μιας συνεδρίασης (!)

Αν οι μετοχές των τελευταίων υψηλών συναλλαγών έχουν περιέλθει σε “αδύναμα χέρια” είναι θέμα χρόνου η οριστική βύθιση της Εθνικής χαμηλότερα του ευρώ και η προσέγγιση του ΟΤΕ προς το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ.

Στα άλλα αξιοσημείωτα της ημέρας, η αναμενόμενη σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών και η απόφαση του Προέδρου του Χ.Α. για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Interfish.Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε ήταν δύο ταχυτήτων.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, διεκόπη το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι εβδομάδων, με εβδομαδιαία κέρδη 3,45%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 10,79%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 26,24% και 34,77% αντίστοιχα.

Σαφώς επιδεινούμενη η εικόνα και στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, εν μέσω μπαράζ αρνητικών ειδήσεων - εκτιμήσεων.

Οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες δίνουν έντονα σήματα πώλησης, ενώ σημειώνεται μεγάλη επιστροφή των επενδυτών στα θεωρούμενα “ασφαλή επενδυτικά, με αποτέλεσμα προς νέα ιστορικά χαμηλά να κινούνται οι αποδόσεις του Γερμανικού 10ετούς και σημαντικά κέρδη να σημειώνει ο χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, ανοησίες χαρακτήρισε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών τις φήμες ότι η Ισπανία διαπραγματεύεται κάποιο σχέδιο διάσωσης με το ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι κρίνεται το μέλλον του ευρώ και ότι η Γερμανία πρέπει να αλλάξει στάση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Καταλονία, ο κ. Luis de Guindos ανέφερε ότι το μέλλον του ευρώ θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες από τις εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία.Συνολικά κεφάλαια ύψους 97 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, έφυγαν από την Ισπανία το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δημοσίευμα των Financial Times, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για πωλήσεις Ισπανικών assets από τους ξένους επενδυτές τη στιγμή που οι Τράπεζες της Χώρας αυξάνουν τις αγορές εγχώριων ομολόγων εκμεταλλευόμενες τη αυξημένη ρευστότητά τους έπειτα από την παροχή των τριετών δανείων (LTROs) από την ΕΚΤ.

Ο απερχόμενος διοικητής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν προειδοποίησε για το δύσκολο μέλλον που θα σκιάζει τον Τραπεζικό τομέα όσο διαρκεί η κρίση στην Ευρωζώνη στη συνέλευση 7000 μετόχων της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη στην τελευταία του εργάσιμη ημέρα πριν τη συνταξιοδότηση.Σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε τον Μάιο στο 50,4 από 53,3 τον προηγούμενο μήνα., Οι αναλυτές προέβλεπαν σαφώς μικρότερη μείωση στο 51,1.

Ο αντίστοιχος δείκτης που συντάσσει η HSΒC μειώθηκε στο 48,4 από 49,3 τον προηγούμενο μήνα, έναντι αρχικής ένδειξης στο 48,7. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι στην οικονομία” αναφέρει έκθεση της IHS Global Insight.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 45,1 από 45,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική ένδειξη ήταν στο 45. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η Markit, η ύφεση που ξεκίνησε από την Περιφέρεια της Ευρωζώνης επηρεάζει πλέον και τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης και τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στο 11% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν αρχεία για την Ευρωζώνη, δηλαδή από το 1995. Παράλληλα, η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά και το ποσοστό ανεργίας του Μαρτίου, επίσης στο 11%.

Οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική απασχόληση (πλην του αγροτικού τομέα) αναπτύχθηκαν με αναιμικό ρυθμό τον Μάιο στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον μήνα που μόλις ολοκληρώθηκε δημιουργήθηκαν μόλις 69000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 8,2%. Οι αναλυτές περίμεναν 150000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 8,1%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, δεν υπάρχει μη “κόκκινος” τίτλος στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-13,98%, MIG (-10,48%), ενώ με απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 8% ακολούθησαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Eurobank και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 497,74 μονάδες (15.53) και τελικά έκλεισε στις 501,9 με απώλειες 4,48%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 57 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Τιτάν, Τεχν. Ολυμπιακή, ΟΛΠ, Κύπρου, Coca-Cola, Alpha Bank).Κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και για 32 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, αρνητικές εντυπώσεις δημιουργούν τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο, για τον ΟΛΠ.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/703816/ArticleMarketComment.aspx

No comments: