1.6.12

ΔΣΑ: Σοβαρή συνταγματική παράλειψη λόγω μη δημοσίευσης των στοιχείων για την απογραφή - ποιος χάνει;

Εντονη θεσμική ανησυχία για τον κίνδυνο πρόκλησης οξύτατης συνταγματικής κρίσης εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), λόγω της μη δημοσίευσης των στοιχείων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Αδαμόπουλος ζητεί την παραίτηση της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, και
επιφυλάσσεται για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της εν λόγω Αρχής καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Δ. Αδαμόπουλος, σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, ενώ μετά την πάροδο ενός έτους από την απογραφή θεωρείται ότι τα αποτελέσματά της έχουν δημοσιευθεί, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.
Όμως, όπως σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση το νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να υφίσταται εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη, καθώς, στο μέτρο που εκτιμάται ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή (2001), που, αντιστοίχως, συνεπάγεται αλλαγές στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, οι ενστάσεις που, μετά βεβαιότητας θα ασκηθούν κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε Κυβέρνηση, και κατ' επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα.

http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2187555

_____________________________________________

δε νομίζω να χρειάζεται δικαστήριο, απλά να ξέρεις να διαβάζεις για να το δεις και μόνο σου
τα έχω σημειώσει πολύ πολύ καιρό πριν

αλλά ας δούμε λίγο ποιος ευνοείται και ποιος χάνει από τη μη συμμόρφωση με τις επιταγές του συντάγματος

εάν η απογραφή 2011 εφαρμοστεί, τα αστικά κέντρα, ιδίως Αττική (5 περιφέρειες) και Θεσσαλονίκη ευνοούνται ως προς τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν, ήτοι πχ η Β'Αθήνας είναι +3 βουλευτές, υπόλοιπο +2
αντίστοιχα κάποιες εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα χάνουν

σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαϊου, ο Τ/Ξ/ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν πρώτο κόμμα σε αυτές τις περιφέρειες που έχουν να λαμβάνουν βουλευτές
στη περίπτωση που είναι 1ο κόμμα και του βγάζουν 120 βουλευτές, τότε θα ήταν +5 χωρίς τίποτα...

εννοείται πως ισχύουν τα ίδια για ΝΔ
 

No comments: