15.6.12

Ντε Γκίντος: Τα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου δεν είναι βιώσιμα

Έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για να συζητήσουν το ισπανικό πακέτο διάσωσης και την κρίση στη ζώνη του ευρώ.

Η επίτροπος ζήτησε την έκτακτη συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου έχουν αγγίξει τις 550 μονάδες και τα ισπανικά δεκαετή ομόλογα έσπασαν την Πέμπτη το φράγμα του 7%.

Εν μέσω της αναταραχής στις αγορές, η κυβέρνηση συνέστησε την Πέμπτη ηρεμία, μέσω του υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ομολόγησε ότι τα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου δεν είναι βιώσιμα: «Ηρεμία. Η κυβέρνηση έχει χαράξει μια σαφή πορεία. Ας περιμένουμε λίγες μέρες για να περάσει η αστάθεια και την ένταση των ελληνικών εκλογών. Τα ασφάλιστρα κινδύνου σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου, και είμαι πεπεισμένος ότι θα λάβουμε μέτρα για να μειωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. "

Στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζονται, ο υπουργός δεν φαίνεται να εξετάζει σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, αλλά την αύξηση των συντελεστών του ισπανικού ΦΠΑ, που μπορεί να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, μετά το Συμβούλιο των Υπουργών. Άλλο μέτρο που εκκρεμεί είναι η ιδιωτικοποίηση πολλών δημόσιων επιχειρήσεων.

Οι σχέσεις Ραχόι και Αλμούνια δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές: Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών από το Νοέμβριο του 2011 οπότε οι συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές. Ο επίτροπος διέψευσε τον ισπανό πρωθυπουργό ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στις ισπανικές τράπεζες δεν θα έχει συνέπειες στο έλλειμμα.

http://www.skai.gr/news/finance/article/205683/de-gidos-ta-ispanika-asfalistra-kindunou-den-einai-viosima/

No comments: