12.6.12

Φινλανδία: «Ναι» υπό όρους στην τραπεζική ένωση

Υπέρ της δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ κατά τα πρότυπα της πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάσσεται η Φινλανδία, διαμηνύοντας ωστόσο πως θα αντιταχθεί στη μετατροπή της σε μία «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων».
«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτήν την (τραπεζική) ένωση και όχι να εμποδίσουμε την ανάπτυξή της. Εντούτοις εμείς θέτουμε προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει αυτή, κοντολογίς, να μετατραπεί σε μία μόνιμη ένωση μεταφοράς κεφαλαίων στα πλαίσια της οποίας ο βορράς θα καλείται να πληρώνει πάντοτε για τον νότο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Καουπαλέχτι.
Σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της δρομολόγησης από φέτος κιόλας ενός οργανισμού ελέγχου των διατραπεζικών συναλλαγών στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα μίας μελλοντικής τραπεζικής ένωσης, η οποία ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
Ο Κατάινεν θα έχει συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να εξετάσουν την κρίση στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψε ο ειδικός σύμβουλός του σε Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιούχο Ρομακανιέμι.
Η Φινλανδία είναι από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και έως σήμερα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την έγκριση ευρωπαϊκών σχεδίων βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2192770

No comments: