20.6.12

Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι τρεις εταίροι (ιδιωτικοποίηση τραπεζών; ποιοι είναι;)

Ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης διαπιστώνεται επίσης προγραμματική σύγκλιση στα εξής βασικά σημεία:

- Να μην υπάρξει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων - Να υπάρξει νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την επιμήκυνσή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και νέα διαγραφή.
- Να επιμηκυνθεί ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας. - Να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση στο Δημόσιο
- Και να τονωθεί η ανάπτυξη με εφαρμογή του σχεδίου «μίνι Μάρσαλ» και διεκδίκηση πρόσθετων πόρων από την ΕΤΕπ.

Ν. Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ως και κατά τρία χρόνια, επικαλούμενα τη μεγαλύτερη της προβλεπομένης ύφεσης.

Συγκλίνουν και ως προς τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος που θα προτείνουν στην Τρόικα για την αλλαγή μείγματος του Μνημονίου.

Για να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προτείνουν εστιασμένες περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να βρεθούν τα 11 με 12 δις ευρώ, που απαιτούνται για το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3%.

Η χρηματοδότηση της περιόδου προσαρμογής θα μπορούσε να προέλθει από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με τον κ. Βενιζέλο, μάλιστα, να υπονοεί ότι η συμφωνία για το PSI προβλέπει εφεδρείες περαιτέρω μείωσης- επιμήκυνσης του χρέους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αγκάθι προς το παρόν αποτελούν τα εργασιακά και τα φορολογικά. ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη κατάργησης της πράξης υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός καθώς και στην αποκατάσταση Συλλογικών Συμβάσεων και μετενέργειας. Η Ν.Δ. δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημόσια επί των παραπάνω αιτημάτων.

Η ΔΗΜΑΡ επίσης θέλει ένα φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδήματα και προοδευτική αύξηση στα υψηλότερα με ταυτόχρονη υιοθέτηση περιουσιολογίου και πόθεν έσχες ενώ η Ν.Δ. προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά πρόσωπα.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά έχει αφήσει ανοικτό το πεδίο ζητώντας να συμφωνήσουν τα κόμματα επί ενός απλοποιημένου εθνικού φορολογικού σχεδίου που να ισχύσει για τουλάχιστον μια 10ετία.

Μεταξύ των τριών κομμάτων προκύπτουν ευρείες συναινέσεις και ως προς την ανασυγκρότηση- αναδιάρθρωση του κράτους.
Συμφωνούν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, αλλά μετατάξεις και πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσει η αξιολόγηση και η καθολική του μηχανογράφηση, ενώ συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων με τη ΔΗΜΑΡ να διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η εκποίηση.

Ταυτόχρονα, συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες, σε διάστημα 3 ως 5 ετών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος.

Υπάρχουν σημεία, όπως η στήριξη των ανέργων, όπου η συμφωνία των τριών είναι σχεδόν πλήρης.

Η Ν. Δ υπόσχεται επέκταση του χρόνου λήψης του επιδόματος από 1 σε 2 έτη. Η ΔΗΜΑΡ μιλά για σταδιακή αύξηση του επιδόματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων που μπορούν σε μερικούς μήνες να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας για νέους.

Μερική συμφωνία υπάρχει και επί των – υποσχόμενων- μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπόσχονται την επέκταση των ρυθμίσεων δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από ΤΠΔ και Τ..Τ. και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με το ΠΑΣΟΚ να περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις που οι οφειλές τους ανέρχονται ως 25.000 ευρώ. Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, προτείνει ρυθμίσεις με επέκταση της διάρκειας των δανείων και μείωση του επιτοκίου.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/708134/Article.aspx

___________________________________________

καλή αρχή!
θα τα θέλαμε γραπτώς σε κοινή ανακοίνωση - τι σόϊ συνεργασία
 

No comments: