1.6.12

Draghi: Να ξεκαθαριστεί το όραμα για το ευρώ - CNNMoney: Draghi says euro is 'unsustainable' without action

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την κρίση της ευρωζώνης και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε στο πλευρό της Κομισιόν ζητώντας κεντρικό σύστημα εποπτείας και στήριξης των τραπεζών και αναπτυξιακή πολιτική, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η συζήτηση ως προς την κρίση στην ευρωζώνη εστιάζει πλέον σε ακραίες επιλογές. Από τη μία πλευρά, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν την πιθανότητα αποχώρησης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, από την άλλη όμως πολλοί αξιωματούχοι ζητούν μεγαλύτερη ολοκλήρωση. "Το επόμενο βήμα είναι να ξεκαθαριστεί το όραμα για το ευρώ σε μερικά χρόνια από τώρα. Ποιο είναι το όραμα για το είδος της ένωσης που θα έχουμε; Όσο ταχύτερα το καθορίσουμε αυτό, τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο Μ. Draghi, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

"Μπορεί να καλύψει η ΕΚΤ το κενό από την έλλειψη δράσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις στη δημοσιονομική ανάπτυξη; Η απάντηση είναι όχι", είπε. "Οι θεμελιώδεις προκλήσεις παραμένουν. Κατά την άποψή μου, την ανάπτυξη θα τη στηρίξει ο περιορισμός του κινδύνου μετάδοσης και η προώθηση μιας μακροοικονομικής στρατηγικής, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική προσαρμογή".

Ως προς το τι πρέπει να γίνει, ο Μ. Draghi ήταν σαφής. Υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να βελτιωθεί "σε ευρωπαϊκό επίπεδο" η διαδικασία στήριξης και εποπτείας των τραπεζών. "Με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη σύνεση, τα μέτρα που απαιτούνται περιλαμβάνουν: εφαρμογή αξιόπιστων μηχανισμών για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, όπου απαιτείται βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών και της στήριξής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε.

Τόνισε ότι "οι περιπτώσεις της Dexia και της Bankia δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει υποτιμηθεί".

"Καλώ τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα ως προς τα προβλήματα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών" ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση. "Απαιτείται μεγαλύτερη επικέντρωση της τραπεζικής εποπτείας, ειδικότερα ως προς τους συστημικά σημαντικούς ομίλους" είπε και έσπευσε να συμπληρώσει: "Συστημικά σημαντικοί δεν είναι μόνο οι όμιλοι με διασυνοριακή παρουσία".

Ως προς τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθετών, ο Μ. Draghi απάντησε: "Έχουμε όλα τα εργαλεία για να το αποτρέψουμε αυτό σε ό,τι αφορά τις φερέγγυες τράπεζες. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει στις φερέγγυες τράπεζες και θα κρατήσει ζωντανές τις γραμμές πίστωσης με όλες τις φερέγγυες τράπεζες». Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει: "Τα χρήματα των καταθετών θα είναι ασφαλή εάν χτίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων".
Τόνισε, δε, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τις τράπεζες να δανείσουν την πραγματική οικονομία. "Αυτό εξαρτάται από την εμπιστοσύνη και τα κεφάλαια που υπάρχουν". 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/703266/ArticleNewsWorld.aspx


(CNNMoney) -- The head of the European Central Bank said Thursday that the configuration of Europe's common currency will become "unsustainable" if policymakers do not take action.
ECB President Mario Draghi told the European Parliament that European Union leaders need to "clarify the vision" for the future of the troubled euro currency union.
Draghi stressed that the ECB, which is tasked with maintaining price stability, cannot make up for a lack of decisive action by government policymakers.
"Can the ECB fill the vacuum left by the lack of euro area governance?" he asked. "The answer is no."
The crisis of the last few years has shattered assumptions about the sustainability of bank capital and government debt, said Draghi. Now, he said the same thing is happening with the underlying structure of the euro currency.
"That configuration we had for 10 years, which was basically considered sustainable -- I should add in perhaps a myopic way -- is being shown now to be unsustainable unless further steps are undertaken," said Draghi.
The best way to resolve the crisis is for eurozone policymakers is to present a clear path forward and eliminate uncertainty in the financial markets, according to Draghi.

http://money.cnn.com/2012/05/31/investing/ecb-draghi/index.htm

________________________________________

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ, ΔΕ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟ ΛΕΕΙ Ο DRAGHI
UNSUSTAINABLE

No comments: