3.6.12

Αίγυπτος: Iσόβια κάθειρξη στον Μουμπάρακ

Την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Χόσνι Μουμπάρακ για συνέργεια στη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πέρυσι ανακοίνωσε η αιγυπτιακή δικαιοσύνη.
Πρόκειται για τον πρώτο ανατραπέντα Αραβα ηγέτη που δικάζεται αυτοπροσώπως από την έναρξη της «Αραβικής Ανοιξης».
Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, η υγεία του 84χρονου παρουσίασε «ξαφνική επιδείνωση» κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο στη φυλακή της Τόρα, στο νότιο Κάιρο και μόλις έφτασε έγινε δεκτός στο νοσοκομείο της φυλακής.
Νωρίτερα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, άκουσε, πάνω σε φορείο, σχεδόν ανέκφραστος την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Μουμπάρακ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.
Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια και πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίντ ελ-Αντλι για τη συμμετοχή του στις πολύνεκρες επιχειρήσεις καταστολής.
Ωστόσο, αθώοι κρίθηκαν έξι πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών και συνεργάτες του υπουργού Αντλι σε σχέση με την εμπλοκή τους στις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής στις αρχές του 2011.
Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές που έχουν ήδη εκτίσει τους γιους του Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ.
Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης, ταραχές ξέσπασαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Έξω από το δικαστήριο, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς διαμαρτυρήθηκαν οργισμένοι καθώς περιμέναν την καταδίκη σε θάνατο του Μουμπάρακ, αλλά και την καταδίκη τεσσάρων εκ των στενών συνεργατών του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Ορισμένοι πέταξαν μάλιστα πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έρχεται σε μία τεταμένη περίοδο για την Αίγυπτο, δύο εβδομάδες πριν το δεύτερο γύρο των πρώτων ελέυθερων προεδρικών εκλογών στη χώρα, στον οποίο ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων θα αντιμετωπίσει τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ.
Έκκληση για διαδηλώσεις από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους
«Φάρσα» χαρακτήρισε ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων στις προεδρικές εκλογές Μοχάμεντ Μόρσι την ετυμηγορία στη δίκη του Μουμπάρακ και ζήτησε να διεξαχθεί νέα δίκη.
«Ο εισαγγελέας δεν εκπλήρωσε πλήρως το καθήκον του και δε συγκέντρωσε επαρκείς αποδείξεις για να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία των διαδηλωτών», τονίζει ο Μόρσι σε γραπτή δήλωσή του την οποία διάβασε ο επίσημος εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Γιάσερ Αλι.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πρώτη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου, απηύθυναν έκκληση σήμερα για μαζικές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση των αξιωματούχων ασφαλείας.
«Η απόφαση αυτή θέτει το ερώτημα: Ποιος σκότωσε τους μάρτυρες (διαδηλωτές) εφόσον οι επικεφαλής της αστυνομίας κρίθηκαν αθώοι;», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Από την πλευρά του, ο Αχμεντ Σαφίκ, πρώην πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και αντίπαλος του Μόρσι στις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές» και ότι «η σημερινή απόφαση δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2188558

___________________________________________-

αναλογικά με τα εγχώρια: ο Μπένυ...
τη μία ημέρα ηγέτης, την άλλη στη φυλάκα...
ποιος το περίμενε...

No comments: