10.6.12

Επιτέλους ..γουρούνια, PIG+S


Τα σκατά αισθάνονται καλύτερα, πλέον η παρέα μεγάλωσε αρκετά!
Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το γνωστό ακρωνύμιο συμπληρώθηκε.

Ο ουσιαστικός σκοπός της συμφωνίας: €100δισ (€40δισ Χ 2 + μαξιλάρι €20δισ) να κρατήσουν τις αγορές ανοικτές για την Ισπανία.
Εξού και ο ρόλος του ΔΝΤ: υποστηρικτικός ως προς την εφαρμογή, θα παρουσιάζει εκθέσεις δε, όμως δεν θα δανειοδοτήσει... Βλέπετε, η αμέσως προηγούμενη χώρα που "σώθηκε" έχει πάρει όσα είχε το ΔΝΤ!


Αυτοί που κλαίνε είναι οι Ιρλανδοί: οι Ισπανοί φαίνεται ότι θα απολαύσουν δάνεια χωρίς τις προϋποθέσεις που έχουν αναλάβει εκείνοι - η περίπτωση της Ιρλανδία είναι πολύ πιο κοντά από τα άλλα δύο Μνημόσυνα. Είναι θέμα χρόνου να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση.

Αυτοί που θα κλάψουν πιο πολύ στη συνέχεια είναι οι Ισπανοί: θα είναι τα μόνα χρήματα που θα χρειαστούν; τα €100δισ θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα τους;

Αυτοί που κοροϊδεύουν είναι όσοι λένε ότι το δάνειο δεν θα έχει δεσμεύσεις "conditionalities". ("The Spanish government will retain the full responsibility of the financial assistance and will sign the MoU")
Υπάρχει δάνειο χωρίς δέσμευση;

Ωμή αλήθεια είναι η παρακάτω φράση: "The Eurogroup notes that Spain has already implemented significant fiscal and labour market reforms and measures to strengthen the capital base of the Spanish banks"
Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών είναι συνάρτηση δημοσιονομικής προσαρμογής και απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας - άντε γεια

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για "οριζόντια μέτρα", ακόμα μία: "horizontal structural
reforms of the domestic financial sector
"

Αυτός που μας έκανε να γελάσουμε ήταν εκείνος που είπε ότι "η Ισπανία θα αποπληρώσει τα χρέη της"!

Aυτό που περιμένουμε τώρα είναι τον Σαμαρά να αναφωνεί: "δώστε μου τη δύναμη να τα καταφέρω όπως ο Ραχόι!" (-20% δημοτικότητα σε λίγους μήνες ;))

Αυτό που δεν μας εξέπληξε καθόλου είναι ότι το δάνειο ("η βοήθεια") κρατικοποιεί τις ζημιές των ισπανικών τραπεζών: ο φορολογούμενος θα τις απολαύσει ("The €100 billion will be managed by the FROB and the new "debt will count as a public Debt," De Guindos pointed")

στατιστικά
γουρούνια @  €386δισ
τα νούμερα κοντεύουν να ξεπεράσουν (ως %) εκείνα της αμερικάνικης εμπειρίας προσπάθειας επίλυσης κρίσης

Επίλογος
Η Ευρώπη κατάφερε το ακατόρθωτο: να διασώσει τις τράπεζες της 4ης χώρας ΟΝΕ χωρίς να διασώσει το ίδιο το ισπανικό κράτος!
Για το το σκοπό αυτό θα δανείσει ένα σεβαστό μέρος των χρημάτων που έχει ήδη εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό στην Ισπανία, η οποία είναι ο 4ος σε αξία χρηματοδότης των διατιθέμενων χρημάτων!
Τα χρήματα αυτά που έδωσε η ισπανική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διασώσεων θα επιστρέψουν στην Ισπανία, ως δάνειο, και θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας, ένα σχέδιο που θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις πιέσεις των αγορών στα ολοένα και χειρότερα δημοσιονομικά της χώρας, όπως πχ το αυξανόμενο δημόσιο χρέος!



πηγές: Eurogroup statement on Spain



No comments: