3.7.12

Barclays: ήξερε η BoE;

Επικίνδυνα περιπλέκεται το τραπεζικό σκάνδαλο στη Βρετανία, όπου η Barclays ενδέχεται να αποδειχθεί ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας David Cameron ότι θα διεξαχθεί πλήρης κοινοβουλευτική έρευνα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Bob Diamond, είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση, με καταγγελίες εναντίον αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας και των εποπτικών αρχών.

Οι ασφυκτικές πιέσεις οδήγησαν σε παραίτησή του, ενώ ο Mark Agius -ο πρόεδρος της Barclays, που μία ημέρα νωρίτερα είχε παραιτηθεί αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη- αναλαμβάνει «καθήκοντα πλήρους προέδρου» και θα κατευθύνει την αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου.
Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του, λέγοντας πως η παραίτηση Diamond "είναι η σωστή απόφαση για την Barclays, αλλά και για τη Βρετανία".
"Mετά την αποκάλυψη του τραπεζικού σκανδάλου εδώ στη Μ. Βρετανία, πρέπει να αναλάβουμε δράση σε όλα τα μέτωπα", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Cameron και συμπλήρωσε: "Θέλω τη συγκρότηση μιας πλήρους κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα περιλαμβάνει και τα δύο σώματα της Βουλής, στην οποία θα είναι επικεφαλής ο πρόεδρος της δημοσιονομικής επιτροπής της βρετανικής βουλής, Andrew Tyrie".

Οι Financial Times, πάντως, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στον Bob Diamond, αποκαλύπτουν πως είναι εξοργισμένος και έτοιμος για μεγάλες αποκαλύψεις εάν δεχθεί έντονες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή.

Η βρετανική τράπεζα ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δικοί της traders προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη διαμόρφωση του Libor, του επιτοκίου που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στην τεράστια αγορά παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ύψους 350 τρισ. δολ. Περισσότερες από 10 ακόμη τράπεζες ερευνώνται για τη συγκεκριμένη υπόθεση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, εκ των οποίων τρανταχτά ονόματα όπως η Citigroup κι η Royal Bank of Scotland, με κατηγορίες που αφορούν τη χειραγώγηση όχι μόνο του Libor, αλλά και του ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ενώ οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλα πρόστιμα.

"Οι Αρχές τα γνώριζαν όλα"
"Εάν του επιτεθούν, θα απαντήσει", αναφέρει η μία πηγή των F.T. αναφερόμενη στον Bob Diamond. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "οι τραπεζίτες επιμένουν πως οι Αρχές γνώριζαν ότι τα επιτόκια ήταν ανακριβή και δεν έφεραν αντιρρήσεις επειδή τότε -εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης- υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω αποσταθεροποίηση των ήδη πανικοβλημένων αγορών". "Οι εποπτικές αρχές τα γνώριζαν όλα. Είχαν όλες τις αποδείξεις", αναφέρει η μία πηγή των F.T.

Ακόμη και τα έγγραφα που συνοδεύουν τον διακανονισμό της Barclays περιλαμβάνουν μία συζήτηση μεταξύ της Financial Services Authority ως προς "τον βαθμό όπου είχαν υποτιμηθεί τα Libor". Γίνεται επίσης λόγος για μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Diamond και του υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Paul Tucker, για το επίμαχο θέμα. Με βάση τα επίσημα έγγραφα, "μετά τη συζήτηση αυτήν, τα μεσαία στελέχη της Barclays εσφαλμένα νόμισαν ότι είχαν εντολή από την ΤτΑ να μειώσουν τα Libor", αναφέρουν οι F.T.

Η Τράπεζα της Αγγλίας απαντά πως ουδέποτε υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά για χειραγώγηση του Libor σε αυτές τις συζητήσεις. "Είναι ανοησία να υπονοεί κανείς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας γνώριζε για ατοπήματα στη διαμόρφωση του Libor. Εάν γνωρίζαμε προσπάθειες χειραγώγησης του Libor, θα τις είχαμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά", απαντά η ΤτΑ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/711078/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: