3.7.12

Προσγειώνει ανώμαλα την Ελλάδα η Merkel - Kόβει κάθε ελπίδα για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM

Μείζον θέμα εγείρεται μετά τη νέα σαφή τοποθέτηση του Βερολίνου, δια στόματος της Καγκελαρίου, A. Merkel, πως οι προσφυγές στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και οι όροι που θα συνοδεύουν την παροχή βοήθειας, είτε για την αγορά ομολόγων, είτε για την απευθείας στήριξη των τραπεζών, θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για τις ελληνικές τράπεζες; Με περίτρανο τρόπο, η νέα στάση της Γερμανίας περιορίζει τον ενθουσιασμό που είχε αρχικά προκληθεί για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, με αιχμή την ορίζοντια εφαρμογή των εργαλείων του ESM. Η χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού θα εξετάζεται κατά περίπτωση, όπως ακριβώς και οι όροι της παροχής βοήθειας.
Πρακτικά αποδεικνύεται πως το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να ανάψει ελαφρά τη καρδία το πράσινο φως για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM.
H ελληνική κυβέρνηση είναι πασιφανές πως επιθυμεί τα 50 δις για τις ελληνικές τράπεζες να μην χορηγηθούν ως μορφή δανείου αλλά η ανακεφαλαιοποίηση να περάσει μέσα από τον ESM, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση στο χρέος κατά 50 δις, να μηδενιστεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης και ταυτόχρονα να βελτιστοποιηθούν οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι ενώ αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ο ESM να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση αυτή και παραμένει στο παλαιό καθεστώς, όπου η ανακεφαλαιοποίηση με - έως 50 δις - των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείου προς την Ελλάδα, αποτελώντας έτσι χρέος της Ελλάδος και η διαχείριση των κεφαλαίων θα συντονίζεται μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δηλαδή για την Ελλάδα ισχύει ένα εθνικό και εξειδικευμένο καθεστώς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ξεκάθαρα επιβαρύνει το χρέος.
Τι θέλει να επιτύχει η Κυβέρνηση; Απλά ο ESM να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες και αν αυτό συμβεί τα 50 δις να μην μεταφερθούν στο χρέος. Ο μέτοχος των ελληνικών τραπεζών θα είναι ο ESM και όχι το ΤΧΣ δηλαδή το ελληνικό κράτος. Με τη λύση αυτή αποφεύγεται κατ' ουσία και η κρατικοποίηση. Αν τα 50 δις περάσουν μέσα από το ΤΧΣ που ελέγχεται από το κράτος άρα ο βασικός μέτοχος των τραπεζών θα είναι το κράτος. Αν τα 50 δις περάσουν μέσα από τον ESM τότε το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει κανένα ρόλο στις τράπεζες άρα μηδενίζεται ο κίνδυνος κρατικοποίησης.
Ακόμη και αν υπάρξει εκ νέου αλλαγή του πολιτικού τοπίου, τις ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορεί καμία κυβέρνηση να τις επηρεάσει. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες τραπεζίτες διαβλέποντας αυτή την προοπτική έχουν πιέσει ώστε ο ESM να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες ποντάρουν και σε κάτι άλλο. Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης, 10% ελάχιστης συμμετοχής, warrants, CoCos,  είχαν επιδεινωθεί μετά την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τραπεζίτες διέγνωσαν ότι ο μόνος τρόπος είναι να ισχύουν ίδιοι κανόνες σε όλη την Ευρώπη και σε μια τέτοια περίπτωση και οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
Πόσο όμως εφικτά είναι όλα τα ανωτέρω μετά και τις νέες επισημάνσεις του Βερολίνου; Τα περιθώρια η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM είναι πολύ μικρά...

bankingnews

______________________________________________

ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΤΕ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

δεν έχει άλλα δάνεια παιδιάκια, άντε μόνο κάνα μπόνους



No comments: