18.7.12

Το Σεπτέμβριο η απόφαση για την επιμήκυνση

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το πιθανότερο κατά δύο χρόνια, ενώ στις 24 Ιουλίου αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με το κρίσιμο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να έχει ήδη οριστεί για την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Εκτός απροόπτου, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, θα κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ στην ίδια συνάντηση θα εξεταστεί και το μνημόνιο για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου. Τα δύο θέματα αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης, την οποία θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ και θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των υπουργών και όχι τηλεδιάσκεψη.
Οσον αφορά στον επικείμενο έλεγχο της οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικα, βάσει του οποίου θα συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις του Σεπτεμβρίου για την παράταση του χρόνου προσαρμογής της Ελλάδας καθώς θα «αποκαλύψει» το κόστος ενδεχόμενης επιμήκυνσης, χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Ολι Ρεν, Σαϊμον Ο' Κόνορ, δεν προσδιόρισε ακριβή ημερομηνία έναρξής του.
Περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα μεταβεί στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εμβαθύνει την ανάλυση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες των πολιτικών οι οποίες συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112899303

No comments: