24.7.12

Ολλανδία: τα σημάδια της οικονομικής κρίσης


Στην κοινή γνώμη είναι διάχυτη αντίληψη, αλλά και το πολιτικό δυναμικό αφήνει να εννοηθεί πως πολλά από τα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα για την ελληνική οικονομία θα αποφασιστούν το Σεπτέμβριο. Αλλά τότε η κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν θα μοιάζει με όσα ισχύουν τώρα. Αρκεί να αναφέρουμε πως την ίδια περίοδο, στις 12 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν χώρα εκλογές στην Ολλανδία, ενώ τα σημάδια της οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και πιο εμφανή στην ολλανδική καθημερινότητα.
Παρότι τα στατιστικά θέλουν την Ολλανδία να έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανέργων κάτω των 25 χρόνων στην Ευρωζώνη (9,2%), αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων πτυχιούχων. Ενα ποσοστό 7% των αποφοίτων ΜΒΟ (αντίστοιχο του ΤΕΙ είναι άνεργοι, ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3,2%. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων δεν έχουν καλύτερη τύχη. Το ποσοστό ανεργίας τους αγγίζει το 7,9% (έναντι του 4% στο οποίο βρισκόταν παλαιότερα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη πως μεγάλο ποσοστό των πτυχιούχων που έχει ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό είναι μόνο μερικώς απασχολούμενο (λιγότερο από 33 ώρες την εβδομάδα).
Την ίδια στιγμή, η ολλανδική κοινωνία νιώθει ήδη τις πιέσεις των περικοπών και «προληπτικών» μέτρων που λήφθηκαν έως τώρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2012, 3.760 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέληξαν στην πτώχευση, ξεπερνώντας κατά 200 το ρεκόρ πτωχεύσεων του 2009. Αυξημένος είναι κι ο αριθμός όσων δεν μπορούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Υπολογίζεται πως 720.000 άτομα δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές δανείων και καρτών μέχρι το τέλους του χρόνου, το 8% του πληθυσμού. Ενώ, περίπου 28% του πληθυσμού, σχεδόν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, καθυστερεί τις πληρωμές λογαριασμών.
Ηδη ψηφίστηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67. Το όριο θα ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το 2023, παρ' όλα αυτά η αλλαγή είναι μεγάλης σημασίας, αφού τα 65 έτη ήταν το όριο ηλικίας από το 1957. Παράλληλα, συζητείται η πιθανότητα περισσότερων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, με ορισμένα κόμματα να προτείνουν ακόμη και τροποποίηση της σύνταξης βάσει της συνολικής οικονομικής κατάστασης του συνταξιούχου (ώστε αυτοί με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη).
Με ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουν όλοι τόσο τις εξελίξεις στην Ευρώπη όσο τις περαιτέρω δηλώσεις των κομμάτων -η ολλανδική Βουλή βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διακοπές- για να αποκτήσουν μια καλύτερη ιδέα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Το δεξιό-φιλελεύθερο VVD, το δημοφιλέστερο αυτή τη στιγμή κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επενδύει στην ενίσχυση της θέσης της Ολλανδίας μέσα από μεγαλύτερες περικοπές στην οικονομία και αυστηρότερα μέτρα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μέτρα που στόχο θα έχουν την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης κυβερνητικής περιόδου.
Οταν εκεί καταργούν όρια που ισχύουν πάνω από μισό αιώνα και στρέφονται σε προγράμματα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφύγουν την απώλεια του ΑΑΑ, πώς θα αντιληφθούν ως απαραίτητη την... επιμήκυνση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των αξιολογημένων ως junk οικονομιών της περιφέρειας.
ΤΖΟΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, δημοσιογράφος, μέλος του δυναμικού της Flight 1337, ενός engagement design studio με έδρα το Αμστερνταμ, που ειδικεύεται στη δημιουργία στρατηγικών προώθησης. Ταυτόχρονα εργάζεται στη δημιουργία ιστοσελίδων μέσα από τη εταιρεία της τη New Media Wiz και δημοσιογραφεί για την εφημερίδα «The Holland Times», τη μόνη αγγλόφωνη εφημερίδα στην Ολλανδία. Ασχολείται επίσης με την ακαδημαϊκή έρευνα στο χώρο των media. Είναι κάτοχος διετούς ερευνητικού μάστερ στον τομέα Media and Performance από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και πτυχιούχος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2213271

No comments: