Τι προβλέπει σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για έξοδο από την κρίση
Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα θυμούνται ένα εύρημα του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ως προέδρου του ΣΟΕ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο λόγος αφορά την περίφημη «λευκή τρύπα» που προέκυπτε από το πλεόνασμα στα ασφαλιστικά Ταμεία, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Κι έτσι «διευκολύνθηκε» η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ.
Περίπου 12 χρόνια μετά, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πλέον, ο κ. Στουρνάρας δείχνει να επεξεργάζεται ένα άλλο δημοσιονομικό μέσο για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών. Αν ήθελε κανείς να το περιγράψει με δυο λόγια, θα έλεγε ότι «πουλάει ΔΕΚΟ για να αγοράσει... χρέος». Χθες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επρόκειτο να παρουσιάσει αναλυτικότερα το σχέδιό του. Τι προβλέπει;
Δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία του κράτους, καταβάλλοντας, αντί χρημάτων, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θεωρητικά, οι επενδυτές που ούτως ή άλλως θέλουν να αναλάβουν ρίσκο και να στρέψουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, θα μπορούν να διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου στο 20-30% της ονομαστικής αξίας τους) και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση κάποιας ΔΕΚΟ.Ετσι, το Δημόσιο θα έχει τριπλό όφελος:1. Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ποτέ το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα έδιναν οι επενδυτές, αφού αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αρα, θα κερδίζει από την οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει. Εδώ, βέβαια, η ιδέα θα πρέπει να εξειδικευτεί και η Ελλάδα να βάλει ένα ανώτατο πλαφόν στις τιμές των ομολόγων που θα δέχεται.
2. Τα ομόλογα θα σταματήσουν να είναι τροχοπέδη για τις αποκρατικοποιήσεις και ταυτόχρονα η αγορά ομολόγων θα τονωθεί. Αυτή τη στιγμή, ένας επενδυτής που θέλει να στρέψει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα, προτιμάει να επενδύσει στα φθηνά ελληνικά ομόλογα που μπορεί σε ένα θετικό γεγονός να αυξηθούν οι τιμές τους και να του αποδώσουν γρήγορα κέρδη και όχι στην πραγματική οικονομία και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Εφόσον αξιοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα, είναι βέβαιο ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν, οπότε τα ελληνικά ομόλογα θα είναι λιγότερο ελκυστικά απ’ ό,τι σήμερα.
3. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία από την έλευση επενδυτών θα είναι σημαντικά.
Από την άλλη πλευρά, και οι επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ιδέα, αφού δεν θα χρειαστεί να ρίξουν «ζεστό χρήμα» για να αγοράσουν μία δημόσια επιχείρηση.
Αυτή είναι η ιδέα. Μένει να εξειδικευθεί και να εφαρμοσθεί.
Η παραλιακή ζώνηΠέραν αυτού η κυβέρνηση εξετάζει και την αξιοποίηση με τη μορφή ενοικίασης των περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας στην ενίσχυση των εσόδων του, αλλά και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εξετάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η προώθηση των νομοθετικών εκείνων πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στη γρήγορη αξιοποίηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Αττικής και όχι μόνο της περιοχής του Ελληνικού. Δηλαδή, από το Φάληρο έως το Σούνιο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση 80.000 δημοσίων ακινήτων.
Παράλληλα, κατά τον κ. Στουρνάρα, η Ελλάδα πρώτα θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και μετά θα διαπραγματευτεί την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα προχωρήσει η καταπολέμηση της σπατάλης στην Υγεία, την Αμυνα, τις ΔΕΚΟ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των ΟΤΑ.
Το όφελος των επενδυτώνΗ ιδέα της διάθεσης ομολόγων για την αγορά ΔΕΚΟ θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας. Πώς; Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να τα αγοράσει σήμερα σε τιμή που είναι πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους και κυμαίνεται περίπου στα 20 ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο θα δεχτεί αυτά τα ομόλογα σε μία αξία, για παράδειγμα 50 ευρώ, από τους επενδυτές (ανάλογα και με το ποσό που αξίζει η ΔΕΚΟ που θα ιδιωτικοποιείται).
Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα διαγράψει χρέος 100 ευρώ, δίνοντας περιουσιακό στοιχείο που κοστολογείται 50 ευρώ. Παράλληλα και ο επενδυτής θα επωφεληθεί από τη διαφορά κτήσης των ομολόγων και της αξίας του περιουσιακού στοιχείου.
Ο μοναδικός «χαμένος» θα είναι αυτός που είχε αρχικά το ομόλογο και δεν ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί και η ελληνική αγορά ομολόγων, αφού σήμερα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και κανείς δεν εμπιστεύεται τους ελληνικούς τίτλους
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_08/07/2012_488388
No comments:
Post a Comment