16.7.12

Συνεχίζονται οι αυθόρμητες διαδηλώσεις στη Μαδρίτη κατά της λιτότητας

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα αυθόρμητη διαδήλωση στη Μαδρίτη, όπως είχαν κάνει και την Κυριακή, κατά του προγράμματος δραστικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας ένα από τα συνθήματα των διαδηλώσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται στη χώρα.

Όπως και την Κυριακή, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Twitter με τη λέξη κλειδί "#graciasfuncionarios.

«Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημόσιους υπάλληλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν είναι λογικό. Είναι άδικο και άνανδρο» είπε ο Μιγκέλ Κοντρέρας, ένας 28χρονος νοσηλευτής που ήρθε από την περιφέρεια της Καστίλλης Λα Μάντσα στη Μαδρίτη.

«Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν την Ισπανία. Δεν καταναλώνουμε, δεν αγοράζουμε πια. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς» κατήγγειλε η Άνχελες Καράσκο, μια 57χρονη δημόσια υπάλληλος.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται, όπως και την περασμένη εβδομάδα, να διαδηλώνουν την ώρα του διαλείμματος για καφέ έξω από τα κτίρια όπου απασχολούνται, καθημερινά ως την Τετάρτη.

Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης.

Εκτός από τη μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τα CCOO και UGT, κάλεσαν σε μια ημέρα διαδηλώσεων την Πέμπτη εναντίον του νέου σχεδίου λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ ως το 2014.

Μία γενική απεργία στη Ισπανία «θα είναι αναπόφευκτη», εάν η κυβέρνηση διατηρήσει τα μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, προειδοποίησε ο Ιγκνάθιο Φερνάντεθ Τόχο, γενικός γραμματέας του CCOO, ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.
«Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα μέσα για την αποφυγή της. Δεν απορρίπτω την απεργία, διότι η κοινωνία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εάν η κυβέρνηση μάς αναγκάσει, και φοβάμαι ότι αυτό κάνει, θα είναι αναπόφευκτο να συμβεί» δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο ο Τόχο.
«Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις, όπως αυτές οργανώθηκαν το βράδυ μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη Μαδρίτη, αντικατοπτρίζουν μία αυξανόμενη δυσφορία της κοινωνίας που συνδυάζεται με την αγανάκτηση» είπε.
Εκτιμώντας ότι η συνδικαλιστική ενότητα είναι απολύτως απαραίτητη, δήλωσε ότι το συνδικάτο του θα συναντηθεί με τα άλλα συνδικάτα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών «για τον συντονισμό μίας απάντησης των πολιτών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231205235

No comments: