18.7.12

Συρία: «Νεκρoί» ο υπ. Αμυνας σε επίθεση και ο γαμπρός του Ασαντ

Ο Σύρος υπουργός Αμυνας Νταούντ Ραζά σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια συνάντησης υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας σε κυβερνητικό κτήριο στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, νεκρός είναι επίσης ο Ασεφ Σαουκάτ, σύζυγος της αδελφής του Μπασάρ αλ Ασαντ, της Μπούσρα.
Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ Σάαρ νοσηλεύεται σε «σταθερή κατάσταση», διαψεύδοντας τις πληροφορίες αραβικών καναλιών ότι είναι και αυτός νεκρός.
Τραυματίας είναι επίσης ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χισάμ Μπεχτιγιάρ και υποβάλλεται σε επέμβαση, σύμφωνα με το Reuters.
Επικαλούμενο πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, το Reuters μεταδίδει ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν σωματοφύλακας προερχόμενος τον στενό κύκλο του προέδρου.
Δύο οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Η «Λίουα αλ Ισλάμ», μια ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει «Η Ταξιαρχία του Ισλάμ», ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook πως έβαλε «στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στην πρωτεύουσα Δαμασκό».
Εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε τηλεφωνικά την ανάληψη της ευθύνης στo Reuters.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Κάσιμ Σααντεντίν. Αυτό είναι το ηφαίστειο για το οποίο μιλήσαμε, έχουμε μόλις αρχίσει», δήλωσε.
«Ο υπουργός Αμυνας σκοτώθηκε από τον τρομοκρατικό βομβαρδισμό με στόχο το κτήριο της εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον κτιρίου που στεγάζει έναν από τους κύριους κλάδους των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας -που είναι γνωστός ως «Εθνική Ασφάλεια».
Ακτιβιστές δήλωσαν πως στρατεύματα της προεδρικής φρουράς απέκλεισαν το νοσοκομείο Σάμι της Δαμασκού, όπου ασθενοφόρα μετέφεραν θύματα της έκρηξης.
Η επίθεση συνέβη εν μέσω συνεχών συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες στη συριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 60 στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Δαμασκό, σε μάχες με τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δυο Σύροι ταξίαρχοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, έφθασαν χθες τη νύχτα στην Τουρκία.
«Περίπου 330 Σύροι, ανάμεσά τους δυο ταξίαρχοι, διέφυγαν τη νύχτα στην Τουρκία», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Σύρων στρατηγών που έχουν διαφύγει στην Τουρκία ανέρχεται τώρα σε είκοσι, ενώ ο συνολικός αριθμός των σύρων προσφύγων στη χώρα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 43.000.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2211249

No comments: