24.9.12

Στα €5 δισ. η "τρύπα"-ενεργοποιείται 2 όψεων ρήτρα



Στα 5 δισ. ευρώ φτάνει σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η «τρύπα» στα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ που συνεχίζει να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λείπουν 3 δισ. ευρώ από το πακέτο περικοπών δαπανών των 11,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» την «τρύπα» έως την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αλλά καθώς αυτό δεν είναι βέβαιο δίδει μία παράλληλη μάχη, για τη «ρήτρα αιρεσιμότητας» ή conditionality η οποία επιχειρείται να έχει 2 όψεις, μία «κακή» και μία «καλή:

* Αν η κυβέρνηση στο τέλος του 2013 δεν πετύχει το στόχο πρωτογενούς ελλείμματος (έλλειμμα χωρίς συνυπολογισμό των τόκων) που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, τότε στην αρχή του 2014 να λάβει νέα μέτρα. Και τα μέτρα αυτά τότε δεν θα είναι «διαθρωτικά» αλλά νέες και –φυσικά– ακόμη πιο επώδυνες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, ενδεχομένως και απολύσεις.

* Αν όμως η κυβέρνηση το 2013 τα πάει «καλύτερα», δηλαδή καταφέρει να χαμηλώσει το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω ταχύτερης ανάκαμψης, πάταξης της φοροδιαφυγής ή της σπατάλης, επιχειρείται να μπει και ο αντίστροφος όρος: το επιπλέον «κέρδος» να μην πάει σε ταχύτερη μείωση του ελλείμματος αλλά να υπάρξει ρήτρα που θα λέει ότι τα μέτρα του 2014 θα είναι λιγότερα από τα συμφωνημένα.

Προς το παρόν όμως, οι ρήτρες αυτές παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης καθώς και τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ τα οποία δεν κλείνουν:

* Στο μέτωπο των εσόδων εκκρεμεί η παρέμβαση που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα το 2013 μετά την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρχει κεφαλικός φόρος (το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως ανέφεραν προ ημερών πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα ισχύσει από το 2014 για τα εισοδήματα του 2013).

* Στο μέτωπο των δαπανών από την άλλη πλευρά, με συμφωνημένα περίπου 8,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά το πακέτο του υπουργείου Εργασίας για μαχαίρι σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα, δίδεται μάχη για να πεισθούν τα κλιμάκια της τρόικας ώστε να αποδεχθούν τουλάχιστο άλλα 2 δισ. ευρώ από «διαθρωτικά» μέτρα, δηλαδή τις παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, φάρμακο, νοσοκομεία, παιδεία, άμυνα.

Και πάλι όμως μπορεί όλα αυτά να μην φθάνουν, καθώς η ύφεση και οι αστοχίες έχουν μεγαλώσει το χρηματοδοτικό κενό πολύ πέραν των 13,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό που παλεύει να βρει η κυβέρνηση αποφασίστηκε στο αναθεωρημένο μνημόνιο του Μαρτίου και ορίστηκε τότε ως «μη προσδιορισμένα μέτρα».

Εδώ και καιρό πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό έχει αυγατίσει τα 15-20 δισ. ευρώ. Το θέμα ανακινήθηκε χθες μετά από δημοσίευμα στο Spiegel περί κενού 20 δισ. ευρώ, προκαλώντας την λιτή απάντηση κύκλων του ΥΠΟΙΚ ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν «τώρα» το κενό είναι όντως 13,5 δισ. ευρώ, αλλά όταν το μνημόνιο αναθεωρηθεί, το «κενό» θα... αναπροσαρμοστεί χωρίς ακόμη να είναι σαφές το ύψος του αφού η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ούτε... μεταξύ της ακόμη και για την ύφεση. Προτείνεται το επιπλέον ποσό να μείνει, για μία ακόμη φορά «μη προσδιορισμένο» για να μετουσιωθεί σε μέτρα στο... μέλλον με την ευχή η κυβέρνηση να βρει τρόπο να καλύψει την τρύπα από την ανάπτυξη, την φοροδιαφυγή και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1622019


Πηγή:www.capital.gr

No comments: