18.9.12

Μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα "βλέπει" το γερμανικό "Κέντρο Προγνώσεων" - έμμεσο “όχι” στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής


Σαφώς πιο αισιόδοξο στις προβλέψεις του για την ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα εμφανίζεται το Κέντρο Προγνώσεων του γερμανικού Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (Πανεπιστήμιο Κίελο) σε σχέση με την Τρόικα και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, στην φθινοπωρινή έκθεσή του. Κατά το Ινστιτούτο η ύφεση στην Ελλάδα το 2012 θα είναι ελαφρά χαμηλότερη από εκείνη που προβλέπει η τρόικα γεγονός που σηματοδοτεί μια θετικότερη στάση απέναντι στη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο λειτουργεί μέχρι σήμερα ως το βασικό think tank της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του γραφείου της καγκελαρίου κας Μέρκελ.

Σε... αντιστάθμισμα, όμως, των  θετικότερων προβλέψεων εν συγκρίσει με εκείνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία, το γερμανικό κέντρο προγνώσεων εκλαμβάνει ως “άλλη μία καθυστέρηση” και οιονεί αποτυχία του προγράμματος -μιας και αυτή θα οδηγήσει σε αργότερη από την αναμενόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές- την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας που ζητά η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω έκθεση αφιέρωσε δύο ειδικά κεφάλαια για τα πιο σημαντικά  τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρωζώνη, ένα εκ των οποίων ήταν η Ελλάδα (όπου αναφέρονται οι σχετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις) και το άλλο οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων...

Οι προβλέψεις του Κέντρου Προγνώσεων του Κιέλου της Γερμανίας αποτελούν συνήθως το πρόκριμα των κοινών προβλέψεων των επτά μεγαλυτέρων γερμανικών ινστιτούτων που εκδίδονται δύο φορές το χρόνο και γίνονται αντικείμενο συζητήσεων στο υψηλότερο πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο στο Βερολίνο. Οι φθινοπωρινές κοινές γερμανικές μακροικονομικές προβλέψεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες και σ΄ αυτές θα βασιστούν για άλλη μια φορά και οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Γερμανικού Υπ. Οικονομικών.

Συγκεκριμένα το εξαιρετικά έγκυρο Κέντρο Προγνώσεων του Κιέλου της Γερμανίας στην φθινοπωρινή του έκθεση:

- Αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προηγούμενες προβλέψεις του (Απρίλιος 2012) και προβλέπει ύφεση 5,5% φέτος και 2% το 2013. Αντίθετα στην τρόικα και στο ΥΠΟΙΚ βλέπουν ύφεση τουλάχιστον στο 6% φέτος και στο 3% το επόμενο έτος. Να σημειωθεί πως η εαρινή κοινή πρόβλεψη των επτά μεγαλυτέρων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο ήταν η πρώτη πολιτικά βαρύνουσα πρόβλεψη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο που μιλούσε για ύφεση 6% στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η επίσημη πρόβλεψη της τρόικας μιλούσε για ύφεση μόλις 4,7-5,2%... Για την ανεργία το ινστιτούτο προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 23,6% φέτος και στο 27,9% το 2013, ποσοστό υψηλότερο από της Ισπανίας για την οποία προβλέπει ανεργία στο 27,2%.

- Εκτιμά ότι θα υπάρξουν “αποφασιστικές βελτιώσεις” στο πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού -σε σχέσεις με την εξέλιξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρέχον έτος. Η καλύτερη σε σχέση με τη φετινή, πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την επόμενη διετία θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα σε πάνω από το 4% του ΑΕΠ το 2014, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο 2. Οι αποκλίσεις που έχουν έως τώρα εμφανιστεί από το στόχο για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2012 είναι τόσο μεγάλες που να μην μπορούν να καλυφτούν και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής. 

- Επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω δημοσιονομικός στόχος χρειάζεται “γρήγορη και αποτελεσματική πολιτική διαχείριση” και όχι “άλλη μία καθυστέρηση” (σσ όπως εκείνη που σημειώθηκε κατά την εφαρμογή του Μνημονίου 1). Σ΄ αυτήν την καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει η “διαπραγμάτευση του χρονοδιαγραμμάτος” που επιχειρεί να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν αυξανόταν το μέγεθος του Προγράμματος (πχ με την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας ή τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το EFSF). Κάτι τέτοιο θα ματαίωνε την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές το 2015. Αυτό, όμως, είναι απεφευκτέο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1616584

No comments: