16.9.12

Μιχάλης Μασουράκης: Η τρόικα υποεκτιμά την απόδοση των μέτρων

Σημαντικές αντιρρήσεις στις εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής εκφράζει ο ανώτατος διευθυντής της Alpha Bank, οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης, ο οποίος ηγείται της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, έκθεση της οποίας ξετινάζει κυριολεκτικά τις προβλέψεις της τρόικας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί ότι η τρόικα υποεκτιμά τόσα τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2012 όσο και τη μείωση των δαπανών και εκφράζει την άποψη ότι το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6,0 δισ. ευρώ οι οποίοι θα προέλθουν ισόποσα από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως η λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και η έγκαιρη καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ


Προβλέπετε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012. Πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας ότι θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα και δεν θα επηρεαστούν από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση;
«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να αναφερθώ στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Σημειώστε ότι πέρυσι στο τελευταίο τετράμηνο, εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας, είχαν εισπραχθεί 19,4 δισ. ευρώ. Εφέτος αντιστοίχως ο στόχος που έχει τεθεί είναι 20,8 δισ. ευρώ, με το κλίμα να βελτιώνεται και πλέον με αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό ότι τελικώς η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Επίσης σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Καταργήθηκε το καταστροφικό για τα έσοδα σύστημα των αποδείξεων, μειώθηκε δραστικά το αφορολόγητο όριο από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ και άλλαξε το σύστημα υπολογισμού των τεκμηρίων. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικά μέτρα, που δεν υπήρχαν πέρυσι, όπως η εξίσωση του φόρου καυσίμων, οι φόροι ακίνητης περιουσίας, που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρόσθετοι φόροι εισοδήματος που βεβαιώθηκαν εφέτος υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ.
Είναι επίσης σημαντικό ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με την ανάκαμψη της οικονομίας, θα φέρει ραγδαία αύξηση των εσόδων και θα οδηγηθούμε σε σημαντικά πλεονάσματα. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να αρθούν πολλές από τις αδικίες όσον αφορά την κατανομή των βαρών. Τα έσοδα εύκολα χάνονται και δύσκολα μαζεύονται.
Οι εκτιμήσεις μας προϋποθέτουν φυσικά ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως, τον Οκτώβριο δηλαδή, η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να αρχίσει η χώρα να μπαίνει στον ενάρετο κύκλο βελτίωσης των προσδοκιών και ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας».

Εχετε συνυπολογίσει τις οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, που είναι πάνω από 6,5 δισ. ευρώ;
«Οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους όντως αυξήθηκαν από 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 σε 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012. Οι δαπάνες αυτές, ακόμη και αν δεν έχουν πληρωθεί, καταχωρίζονται στον χρόνο που έγιναν, διότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε ταμειακή αλλά σε δημοσιονομική βάση. Αρα συνυπολογίζονται».

Γιατί η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις για την επίτευξη των στόχων και εμφανίζεται συγκρατημένη; Αδυνατεί να αξιολογήσει τα στοιχεία, έχει τεχνοκρατικές εμμονές ή εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς;
«Ενδεχομένως να έχει υποεκτιμηθεί η απόδοση του νέου αφορολογήτου και των τεκμηρίων στη φορολογία εισοδήματος, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά εφέτος. Κανείς ενδεχομένως να μην πίστευε ότι θα εφαρμοσθούν με επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα δεν έχει τεχνοκρατικές εμμονές, ούτε εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς, εκτός και αν εννοείτε ότι πιέζουν λίγο παραπάνω γιατί έχουν απογοητευθεί τόσες φορές σε σχέση με τις υποσχέσεις που παίρνουν. Παραμένει όμως γεγονός ότι de facto οι καθυστερήσεις υπονομεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και μεταθέτουν την ανάκαμψη προς το μέλλον. Ας μη μιλάμε πάντως για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι κυρίως από τη δική μας πλευρά».

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αν η τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής;
«Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ελευθερία κινήσεων. Οταν επί 2,5 χρόνια μειώνονται οι μισθοί στον δημόσιο τομέα, κόβονται οι συντάξεις, φορολογούνται οι πάντες και τα πάντα με αποτέλεσμα να έχουν γονατίσει οι ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν οδηγηθεί στην ανεργία πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, μόνο και μόνο γιατί αρνούμεθα να εξυγιάνουμε τον δημόσιο τομέα και να μειώσουμε το μέγεθός του, τότε δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε τι πρέπει πλέον να κάνουμε. Αντιλαμβάνομαι το πολιτικό βάρος των απολύσεων ώστε να μειωθεί το δυναμικό κατά 150.000 άτομα. Μια μεταρρύθμιση όμως του δημόσιου τομέα θα είχε ήδη αποκαταστήσει το διευθυντικό δικαίωμα προσλήψεων και απολύσεων των επικεφαλής οργανισμών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, και τότε η διαδικασία δεν θα φάνταζε τόσο γιγαντιαία όσον αφορά το μέγεθος των περικοπών και τη χρονική περίοδο προσαρμογής.
Αν λοιπόν η άλλη μεριά αρνείται να παίξει με τους όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, τα πράγματα είναι απλά. Είτε φεύγουμε από το ευρώ (και, δυστυχώς, την Ευρωπαϊκή Ενωση) είτε σφίγγουμε τα δόντια και κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και που έχουμε απελπιστικά καθυστερήσει να κάνουμε».

Πού στηρίζετε την εκτίμησή σας αυτή για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2013;
«Το καλό σενάριο είναι ότι η ύφεση μπορεί να περιορισθεί σε -2% το 2013. Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται, γίνεται η υπόθεση ότι αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 με καταλύτες τη λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και τη χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, την περαιτέρω τόνωση της αισιοδοξίας που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα και για την ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ολα αυτά είναι κομμάτια ενός παζλ που όταν μπουν στη θέση τους θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Το σενάριο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αρκεί να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στο κομμάτι της ανάπτυξης ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2012, έτσι ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 να είναι το πρώτο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2014 να μπούμε για τα καλά στην ανάκαμψη».


Αστοχίες
«Λάθος δημοσιονομική προσαρμογή»

Οταν λέτε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατόν να κρατείται όμηρος των πολιτικών επιδιώξεων κανενός, τι εννοείτε;
«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ελληνική οικονομία είναι όμηρος των επιδιώξεων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Με τον τρόπο που γίνεται η προσαρμογή στην Ελλάδα επιλέγεται να φτωχύνουν οι πάντες, και ιδίως οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν πλέον, και να υποστεί τις συνέπειες η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα, αρκεί να διατηρηθεί το status quo της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία υπέστη τις συνέπειες πολιτικών αποφάσεων στο επίπεδο της ευρωζώνης, όπως π.χ. με το PSI plus. Αλλες φορές η διαχείριση των προσδοκιών στις αγορές για την πτώχευση της Ελλάδος και έξοδο από την ευρωζώνη ήταν τελείως ατελέσφορη. Η εμπιστοσύνη πολλές φορές απωλέσθη ύστερα από άστοχες και ανεδαφικές κινήσεις της τρόικας, όπως π.χ. με τις προβλέψεις για μεγάλης έκτασης ύφεση κάθε φορά που λαμβάνονταν μέτρα με θυσίες και τεράστιο πολιτικό κόστος, ή από ατυχείς δηλώσεις αξιωματούχων κ.ο.κ. Οι πολιτικές επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι καλύτερες. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει σε τίποτε το δέον γενέσθαι σήμερα». 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=475063
__________________________________________
η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ όπως και πολλές άλλες χώρες που δεν έχουν ευρώ
η εκτίμησή του για την ύφεση είναι - νομίζω - ίδια με όσα έλεγε ο Παπαδήμος Φεβρουάριο-Μάρτιο 2012 

οι τροϊκανοί βλέπουν νούμερα, εάν απέναντί τους βάλουμε αντίλογο όπως αυτά που λέει ο Μασουράκης, δεν νομίζω να πειστούν - και δίκιο θα έχουν...


υπενθύμιση: Είναι τυχαία η παρέµβαση των επικεφαλής της διεύθυνσης µελετών της Alpha Bank κ. Μιχάλη Μασουράκη και ∆ηµήτρη Μαρούλη οι οποίοι αµφισβητούν τις εκτιµήσεις της Στατιστικής για τη διαµόρφωση του ΑΕΠ, όχι µόνο για το τρέχον έτος, αλλά για το 2010, όσο και για τα αποτελέσµατα της έρευνας εργατικού δυναµικού που έδειξαν την ανεργία στο 18,2% τον Αύγουστο(!).
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=433227
 

No comments: