27.10.12

Τράπεζες: "Δώρο" κεφάλαια" ως 1,7 δισ.

Νέα κεφαλαιακή ένεση της τάξης ως και 1,7 δισ. ευρώ θα προκύψει για τις συστημικές τράπεζες από την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει στο 28% τον φορολογικό συντελεστή, καταργώντας ταυτόχρονα τον φόρο παρακράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς για τις ανώνυμες εταιρείες, καταργώντας τον φόρο παρακράτησης στα διανεμόμενα κέρδη, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 25%, και να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος στο 28% από 20%.

Η αύξηση του συντελεστή στο 28%
οδηγεί, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, σε αυτόματη αύξηση και του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία που ενέγραψαν οι τράπεζες λόγω συμμετοχής στο PSI+ και επομένως αυξάνει το φορολογικό ενεργητικό που μπορεί να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια.

Από την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα και την επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI+) και την ακόλουθη νέα πτώση των τιμών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) κατέγραψαν, αθροιστικά, ζημίες προ φόρων, ύψους 28,3 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να καταστήσει ελαφρύτερο μέρος της παραπάνω ζημίας η κυβέρνηση Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημίες του PSI+ με τον φόρο επί μελλοντικών κερδών, για διάστημα ως 30 έτη. Μέχρι δηλαδή και τη λήξη της τελευταίας σειράς νέων κρατικών ομολόγων.

Ο αναβαλλόμενος φόρος για τις 4 συστημικές τράπεζες, με βάση τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή ( 20%), ανέρχεται σε 4,24 δισ. ευρώ. Αν, όμως, ο συντελεστής αυξηθεί στο 28%, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 5,9 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση, επομένως όπου η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα ρύθμιση με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και με κέρδη θυγατρικών, εφόσον οι ίδιες δεν εμφανίζουν κέρδη, τότε η Τ.τ.Ε. θα αναγνωρίσει στα βασικά εποπτικά κεφάλαια το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μειωθούν κατά 5,9 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ζητούν, και η κυβέρνηση το έχει κατ' αρχάς αποδεχθεί, να κατατεθεί νέα φορολογική ρύθμιση, η οποία να επιτρέπει τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+, σε βάθος 30ετίας, με φόρο που θα αντιστοιχεί και σε θυγατρικές. Να μπορούν, δηλαδή, εφόσον δεν έχουν κέρδη οι ίδιες, να συμψηφίζουν τη ζημία σε επίπεδο ομίλου (group taxation).

Tαυτόχρονα, τo group taxation θα επιτρέψει στους ομίλους να εξοικονομήσουν φόρους, βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους και επομένως τη δυνατότητα να αγοράσουν και να ακυρώσουν μετατρέψιμες ομολογίες. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734320/Article.aspx

No comments: