30.10.12

Συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup

Την Τετάρτη ξεκινά η τηλεδιάσκεψη των υπ. Oικονομικών της Eυρωζώνης ενόψει του Eurogroup, με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας του Εurogroup. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχτεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρά την αργοπορία στην επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας, η ομάδα εργασίας εξετάζει συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα
Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται. Το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ. Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι ζητήματα που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, δεδομένου ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η έκθεση της τρόικας θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, οι εταίροι αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος των διμερών δανείων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους.
Αυτό που εξετάζεται είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε είτε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, είτε να απευθύνει συγκεκριμένη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Από την D.W.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112942391

No comments: