28.10.12

Προθεσμία έως την Κυριακή από την Ευρωζώνη

Στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG - προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) της Δευτέρας θα συνεχιστεί η συζήτηση για την Ελλάδα. Χθες έγινε μία πρώτη παρουσίαση από την τρόικα της προόδου που έχει συντελεσθεί στις διαπραγματεύσεις χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο EWG, με την ελπίδα ότι θα έχει επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Δεν αποκλείεται -εφόσον κριθεί απαραίτητο- να συνεδριάσει και την Τρίτη το EWG, καθώς στόχος είναι να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη.
Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα έχουν πρώτα εγκριθεί από το Eurogroup τα νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε αμέσως μετά να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.
Μάλιστα, χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως το απόγευμα της Πέμπτης, απάντησε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές».
Ωστόσο, ακόμα και τότε θα είναι ανοιχτά τα δύο «καυτά» ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα. Αυτά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016 και το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για τα κρίσιμα αυτά θέματα ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 12 Νοεμβρίου. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης θα υιοθετηθούν στις 19 Νοεμβρίου σε νέο έκτακτο Εurogroup. Στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG τέθηκε και το θέμα της αυστηρότερης εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και της αλλαγής των όρων λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Πρόκειται για την πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επί της ουσίας οδηγεί σε απώλεια της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Π. Τσακλόγλου, μετέφερε στους ομολόγους του από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ότι οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι ήδη στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου έχει περιληφθεί η πρόβλεψη ενός αυτόματου μηχανισμού λήψης μέτρων περικοπής μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_26/10/2012_499941

No comments: