29.10.12

Schaeuble: Ειδική περίπτωση το ιρλανδικό χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble άφησε να εννοηθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε γενικές γραμμές "υποστηρικτική" στο αίτημα της Ιρλανδίας να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τα τεράστια ποσά που αναγκάστηκαν οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι να διοχετεύσουν στις χτυπημένες τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Σε παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Schaeuble δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να πει πολλά για τις θέσεις του όσον αφορά κάποια πιθανή συμφωνία για το χρέος της Ιρλανδίας καθώς οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, η οποιαδήποτε "παρεξήγηση" μεταξύ της γερμανικής και της ιρλανδικής κυβέρνησης έχει λυθεί. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny έχουν συμφωνήσει ότι το ιρλανδικό χρέος είναι "ειδική περίπτωση".

Ο Schaeuble έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογο του Michael Noonan και τον υπουργό προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, Brendan Howlin μετά τη συνάντηση τους στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία διοχέτευσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνολικά 64 δισ. ευρώ ($82,8 δισ.) στις χτυπημένες τράπεζες της χώρας για να αποτρέψει την κατάρρευση τους. Ο τεράστιος λογαριασμός περιλαμβάνει και περίπου 32 δισ. ευρώ που διοχέτευσε σε υποσχετικές. Ο Noonan δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ΕΚΤ για τις υποσχετικές συνεχίζεται.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ευρωζώνη με τον καιρό θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τα τεράστια ποσά που αναγκάστηκε να διοχετεύσει στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Διατηρούνται ωστόσο οι αμφιβολίες για το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας συμφωνίας.

© Dow Jones Newswires

No comments: