27.10.12

η ευρωζώνη κινδυνεύει να γίνει η πιο βραχύβια νομισματική ένωση στην Ιστορία

Ο Ελβετός επενδυτής Felix Zulauf εκτιμά ότι η ευρωζώνη μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, προειδοποιώντας ότι η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να συμβεί αναπάντεχα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο πολύ σοβαρό συμβάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επενδυτικό συνέδριο του Ινστιτούτου CFA στην Πράγα, ο F. Zulauf δήλωσε ότι «η ευρωζώνη κινδυνεύει να γίνει η πιο βραχύβια νομισματική ένωση στην Ιστορία» και υποστήριξε ότι «η μόνη εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής ένωσης».

Εκτιμά ότι η λήψη πρόσθετων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρων θα επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις, πυροδοτώντας λαϊκή δυσαρέσκεια και οδηγώντας σε εκτεταμένες αναταραχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών και δεν προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη. Μετά από έξι ή εννιά μήνες οι αγορές μπορεί να... ξυπνήσουν ξαφνικά και να αντιδράσουν υπερβολικά σε κάποιο φαινομενικά ασήμαντο γεγονός.

Στο 3% η πραγματική ανάπτυξη στην Κίνα

Παράλληλα, ο F. Zulauf έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Όπως επισήμανε, μετά από μια οικονομική έκρηξη, ακολουθεί πάντοτε μια φούσκα, και η Κίνα δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Κατά την άποψή του, οι αναλυτές υποτιμούν το πρόβλημα της Κίνας. Υποστήριξε ότι η πραγματική ανάπτυξη βρίσκεται κοντά στο 3%, αντί για 9% που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αντίστοιχα φουσκωμένες είναι και οι προβλέψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Αυστραλία και σε άλλα κράτη που προμηθεύουν με πρώτες ύλες την Κίνα.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι μετά την αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα θα γίνουν χλιαρές προσπάθειες για την τόνωση της οικονομίας, αλλά δεν έχουν αποτελέσματα.

Αναγκαία η δημοσιονομική συγκράτηση στις ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο F. Zulauf ανέφερε ότι περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση θα αποδειχθεί ασύμφορη, καθώς το χρέος έχει αυξηθεί από τα $10 τρισ. στα $16 τρισ. και αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό θα φτάσει στα $25 τρισ. σε τέσσερα χρόνια.

Τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής συγκράτησης, ακόμα και αν κοστίσει βραχυπρόθεσμα στην ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει σχέδιο, ενώ το σχέδιο του υποψηφίου αντιπροέδρου των ρεπουμπλικάνων Πολ Ράιαν είναι απλώς ανεφάρμοστο.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον F. Zulauf, είναι να γίνουν μικρές διορθώσεις, γεγονός που θα οδηγήσει στην οικονομική στασιμότητα. Το μόνο ευχάριστο νέο, πρόσθεσε, είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της απομόχλευσης.

Δυσοίωνες οι επενδυτικές προοπτικές - Κούρσα ανταγωνιστικών υποτιμήσεων

Ο F. Zulauf προέβλεψε ότι οι επενδυτικές προοπτικές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι δυσοίωνες. Παρότι οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να δουν άνοδο τα επόμενα ένα - δύο χρόνια, το 2015 θα εμφανιστεί ένας καθοδικός κύκλος και οι στρατηγικές buy and hold θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επώδυνες για όσους έχουν ορίζοντα τριετίας ή τετραετίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι, αν και η επερχόμενη διόρθωση θα είναι άσχημη, δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο η προηγούμενη.

Ακόμα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, που θα ξεκινήσουν αρχικά από τις ΗΠΑ. Προβλέπει ότι η σταθερότητα στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα τελειώσει σύντομα. Είναι πολύ πιθανό τα δύο νομίσματα να βρεθούν σε αναλογία 1 προς 1 ή με το δολάριο να έχει ελαφρύ discount για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, όπως οι μετοχές έτσι και τα ομόλογα υπόκεινται σε πτωτικό κύκλο.

Θεωρεί πιθανό να δούμε φαινόμενα υπερπληθωρισμού σε κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες θα καλωσορίσουν την εμφάνιση περιορισμένου πληθωρισμού, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα αρεστός στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και όχι στα καταναλωτικά προϊόντα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πούλησαν χρυσό όταν η τιμή του ήταν στα «χαμηλά», γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με το εάν πρέπει κάποιος να τους εμπιστεύεται στη διαχείριση.


*Ο Felix Zulauf είναι διαχειριστής και ιδρυτής του Zulauf Asset Management AG. Έχει εργαστεί στη UBS, όπου διετέλεσε επικεφαλής του χαρτοφυλακίου θεσμικών επενδυτών. Μεταξύ των ετών 1988 και 1990 ήταν υπεύθυνος για την επενδυτική πολιτική της Clariden. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει επιτύχει σημαντικές προβλέψεις, όπως τη φούσκα του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, την ασιατική κρίση και την άνοδο του χρυσού τα τελευταία χρόνια.



 http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/733494/Article.aspx

No comments: