27.10.12

Επίτροποι της Τρόικα και στις τράπεζες

Το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, που διέρρευσε από την κυβέρνηση προ 15νθημέρου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση αυστηρής επιτροπείας στις τράπεζες που θα δεχθούν κρατική βοήθεια.

Ειδικότερα, προβλέπεται να εγκατασταθούν επίτροποι, βασικό έργο των οποίων θα είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Οι επίτροποι θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις διακυβέρνησης, αλλά και ad hoc εκθέσεις, όποτε απαιτείται.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι θα μπορούν να παρίστανται, ως παρατηρητές, στις εκτελεστικές επιτροπές και σε άλλες κρίσιμες επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου.

Επίσης, θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά του Δ.Σ. των τραπεζών και θα αναφέρονται πρακτικά στην τρόικα.
Κοινώς, η άσκηση διοίκησης στις τράπεζες θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών.

Η τρόικα προτείνει τον ρόλο των επιτρόπων να τον αναλάβουν αξιόπιστες διεθνώς ελεγκτικές εταιρείες ή εταιρείες συμβούλων…

Πάλι καλά που δεν θα είναι Γερμανοί συνταξιούχοι τραπεζίτες.

Πάντως, ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου του Τ.Χ.Σ. θα είναι μάλλον Πολωνός. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εκτελεστικής επιτροπής του ταμείου από την Επιτροπή Αξιολόγησης επιλέχθηκε η κ. Α. Σακκελαρίου. Επιπρόσθετα, για τη δεύτερη θέση μέλους της εκτελεστικής επιτροπής επελέγη και ο κ. Μ. Κολλιόπουλος, ενώ ο κ. Σπ. Παντελιάς θα είναι, με βάση πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στην εκτελεστική επιτροπή. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734582/Article.aspx

No comments: