29.10.12

Τράπεζες: Ιδού οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

ην αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών καθώς και την κάλυψη με CoCos ως και του 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Τράπεζες: Η συνταγή του νέου story), οι βασικοί άξονες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης έχουν κατ' αρχάς συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας, των συστημικών τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών και ως εκ τούτου στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναμένεται να κλείσει το πακέτο και στις λεπτομέρειές του.

Πρόθεση του υπουργείου είναι, με βάση κυβερνητικές πηγές, οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, μαζί με τις διατάξεις για τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όλα αυτά, όμως, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το σύνολο του πακέτου μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και η προγραμματισμένη για σήμερα (στις 13:00) συνάντηση ενδέχεται να μετατεθεί.

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το ΥΠΟΙΚ και η ΕΕΤ δεν προβλέπει καμία παροχή εγγύησης από το ΤΧΣ ή το Δημόσιο για τη ζημία αποτίμησης των ομολόγων, καθώς ενδεχομένως να θεωρούνταν έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες (βλέπε σχετικό θέμα του Euro2day.gr). 

Αντίθετα, προβλέπει την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Αυτό θα γίνει μέσω ρύθμισης που θα επιτρέπει στις τράπεζες τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+ σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου (group taxation) και όχι μόνο σε επίπεδο μητρικής, όπως ισχύει σήμερα.

Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει στην ΤτΕ να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια.

Αυτό ενδέχεται να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ως και 5,9 δισ. ευρώ (όπως έχει γράψει το Euro2day.gr) λόγω και της επικείμενης αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 28%.

Στο 9% το Core Tier I έως και το 2015
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (EBA Core Tier I), που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους μέχρι και το τέλος του 2015. Πρόκειται για αλλαγή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Απριλίου, το οποίο προέβλεπε ότι το Core Tier I θα διαμορφωνόταν στο 9% το 2012 και θα αυξανόταν στο 10% την 1η Ιουλίου 2013.

Από την παραπάνω αλλαγή μειώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ περίπου.

Έως και το 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής από CoCos
Επιπρόσθετα, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει ευρεία χρήση των γνωστών Contingent Convertibles (CoCos).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση τίτλων CoCos, μπορεί να αντιστοιχούν ως και το 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων μιας τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που θα αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I στο 9% τουλάχιστον θα μπορεί να καλυφθεί από CoCos.


Αυξήσεις κεφαλαίου για να ανέλθει το Core Tier I άνω του 6%
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I τουλάχιστον στο 6%. To υπόλοιπο θα έχει ήδη καλυφθεί με CoCos, μια και όπως αποκάλυψε το draft του μνημονίου οι εκδόσεις CoCos θα προηγηθούν των ΑΜΚ.

Έτσι, τράπεζες με θετικά σήμερα ίδια κεφάλαια θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά 33,3% από CoCos.

Για τις τράπεζες, όμως, με αρνητικά σήμερα ίδια κεφάλαια η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών, καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει το Core Tier 1 τουλάχιστον στο 6%.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Alpha, το ύψος της ΑΜΚ με έκδοση κοινών μετοχών θα μειωθεί τόσο πολύ, όπως έγραψε το Euro2day, που ενδέχεται η αύξηση να καλυφθεί αποκλειστικά από τους ιδιώτες μετόχους και το ΤΧΣ να καλύψει μόνο την έκδοση των CoCos.

Στο 7% με ετήσια προσαύξηση το επιτόκιο για CoCos
Τα Contingent Convertibles θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον το Core Tier I υποχωρήσει κάτω του 6% ή αν το κρίνει απαραίτητο η εποπτική αρχή. Δικαίωμα επαναγοράς τους δίνεται στις τράπεζες και όχι στους ιδιώτες. Αν δεν αποπληρωθούν ως το τέλος της πενταετίας, μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές.

Θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%,
το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της πενταετίας το επιτόκιο θα έχει φθάσει στο 9,5%. Η κλιμακούμενη αύξηση του επιτοκίου λειτουργεί ως κίνητρο για να επαναγοραστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τις τράπεζες.

Πρακτικά, οι τράπεζες θα μπορούν, εφόσον βγάζουν κέρδη και διαθέτουν Core Tier I άνω του 9%, να επαναγοράζουν CoCos ήδη από τον πρώτο χρόνο. Βέβαια, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες εικάζεται ότι πρακτικά θα διαθέτουν δυνατότητα επαναγοράς από το 2014, και αυτό εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.

Θα τελούν υπό διαπραγμάτευση τα warrants
Επιπρόσθετα, η ευρεία χρήση CoCos και η δυνατότητα αγοράς τους από τις τράπεζες μειώνουν το κόστος επαναγοράς των τραπεζών από τους ιδιώτες. Και αυτό γιατί όσοι μπουν στις ΑΜΚ θα λάβουν δικαιώματα αγοράς (warrants) για μικρότερο αριθμό κοινών μετοχών, κυριότητας του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, και όχι την υποχρέωση, να εξαγοράσουν το σύνολο των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ ως εγγυητής κάλυψης των αυξήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι, αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, που αποτελεί και το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, και το ΤΧΣ το υπόλοιπο 90%, θα λάβουν 9 warrants για κάθε 1 μετοχή. Τα warrants θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α., γεγονός που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιπρόσθετο κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις.

Οι ιδιώτες θα μπορούν ανά εξάμηνο να ασκούν τα warrants σε προκαθορισμένη τιμή αγοράς, το ύψος της οποίας θα προκύπτει από την τιμή διάθεσης, συν τη σταθερή απόδοση του ΤΧΣ, η οποία θα αυξάνεται κατά 1% κάθε εξάμηνο.

Αν δηλαδή η ΑΜΚ διενεργηθεί στο 1 ευρώ, ο ιδιώτης με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου θα μπορεί να ασκεί τα warrants στην τιμή του 1,01 ευρώ. Στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου η τιμή άσκησης θα είναι στο 1,02 ευρώ και στη συμπλήρωση τριετίας θα έχει φθάσει το 1,06 ευρώ. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734820/Article.aspx

No comments: