30.10.12

Και οι «σωτήρες» του ευρώ έχασαν την αξιoπιστία τους

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχασε την αξιοπιστία της, αλλά και οι «διασώστες του ευρώ», όπως η τρόικα που αντί για τεχνοκρατική έκθεση ετοιμάζει κείμενο που θα εξυπηρετεί την πολιτική επιλογή της ελληνικής παραμονής στην ευρωζώνη, υποστηρίζει η εφημερίδα

Και οι «σωτήρες» του ευρώ έχασαν την αξιoπιστία τους
Από τις αναφορές του γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα την Τρίτη, ξεχωρίζει άρθρο της εφημερίδας του Μονάχου με τίτλο: «Οι μισές αλήθειες του Σόιμπλε».
Σε αυτό αναφέρεται ότι «αυτό που κυρίως λείπει στην Ελλάδα είναι η αξιοπιστία, λέει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η διάγνωσή του είναι ορθή, όσο και ελλιπής. Δεν είναι μόνο η χώρα αυτή που έχει απολέσει την εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών. Και οι ίδιοι οι διασώστες του ευρώ έχουν παγιδευτεί σε έναν λαβύρινθο από μισές αλήθειες και τακτικούς ελιγμούς».
Η αρθρογράφος παραθέτει ως παράδειγμα την έκθεση της τρόικας: «Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα δεν πρόκειται να παραδώσει έκθεση με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλά μία έκθεση που θα εξυπηρετεί τον πολιτικό στόχο της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Γι αυτό και παίρνει τόσο πολύ χρόνο, με δεδομένη την οικονομική εξαθλίωση που επικρατεί», όπως εκτιμά.
Ενδιαφέρον και το σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse: «Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η Αθήνα θα χρειαστεί είτε περισσότερα χρήματα, είτε περισσότερο χρόνο, είτε ένα δεύτερο κούρεμα. Αρχίζουν να τρίζουν οι πυλώνες της λύσης που είχαν οικοδομήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ήταν λάθος τους να αποκρύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης από φόβο για τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και για το πολιτικό κόστος».
Άλλη οπτική γωνία από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζουν μέχρι στιγμής η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στερούνται κάθε λογικής. Η ελληνική οικονομία έχει διαλυθεί λόγω λιτότητας, οι πολίτες αγανακτούν και χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος. Εξτρεμιστικά κόμματα ενισχύονται και υπονομεύουν τη δημοκρατία, ενώ κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για ελληνικά λιμάνια ή αεροδρόμια, όταν δεν γνωρίζει εάν η χώρα θα ανήκει και του χρόνου στην ευρωζώνη»
Οχι σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους
«Το κούρεμα θα ήταν άδικο», υποστηρίζει η Rheinische Post του Ντίσελντορφ και εξηγεί: «Οι ιδιώτες είχαν επενδύσει οικειοθελώς τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ τα κράτη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ αναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό, για να αποφύγουν μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στο κοινό μας νόμισμα. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα τιμωρούσε τους φορολογούμενους στις χώρες των πιστωτών για κάτι που δεν είχαν καν τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι».
Στο σύνηθες ύφος το σχόλιο της Bild: «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε επιδείξει αλληλεγγύη. Πάντα βοηθούσαμε όπου υπήρχε ανάγκη. Αλλά δεν είδαμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι μία οδυνηρή επίγνωση. Μία χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της στους Ευρωπαίους εταίρους, απλούστατα δεν έχει θέση στο ευρώ. Αν λοιπόν γίνει δεύτερο κούρεμα, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν έχουμε κάνει τα πάντα (για να την κρατήσουμε)».
Θετική αποτίμηση για Σαμαρά
Ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine γράφει: «Οι Έλληνες βρίσκονται μπροστά σε μία ιστορική απόφαση: πρέπει να αποφασίσουν αν θα φτωχύνουν με το ευρώ ή με τη δραχμή». Το σχόλιό του για την τρόϊκα: «Η γενική κατεύθυνση περικοπών και μεταρρυθμίσεων που χάραξε η τρόικα είναι αναμφισβήτητα σωστή. Όμως μερικοί δυτικοί οικονομολόγοι είχαν την τάση να εξιδανικεύουν την τρόικα ως την Αγία Τριάδα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Παραβλέπουν ότι και αυτή έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, επέδειξε ισχυρογνωμοσύνη σε δευτερεύοντα ζητήματα και δεν δικαιώθηκε σε κάποια άλλα». Θετική είναι η αποτίμηση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Σε αντίθεση με τον Παπανδρέου επιδίδεται στο μάνατζμεντ της καθημερινότητας: εμφανίζεται απροειδοποίητα σε υπουργεία, βάζει προθεσμίες στους υπουργούς του, τσεκάρει λίστες προτεραιοτήτων, ελέγχει την πρόοδο- ένα νέο είδος διακυβέρνησης για τα ελληνικά δεδομένα».
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά ως προς τους στόχους των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπεται μεγαλύτερη επιείκεια», σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου, δείχνοντας πάντως κατανόηση για την αθέτηση στόχων: «Ούτε θα καταφέρει η χώρα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% μέχρι το 2014, ούτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι το χρέος της Ελλάδα θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αλλά αυτό δεν οφείλεται σε απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα που φέτος έχει ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το ποσό που οριζόταν στο πρόγραμμα λιτότητας. Παρόλα αυτά δεν θα εκπληρώσει τον στόχο του ελλείμματος στο τέλος του χρόνου, καθώς τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν λόγω της δραματικής ύφεσης».
«Η Ελλάδα απειλείται με δραστικές κυρώσεις», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και παραθέτει τις δηλώσεις Σόιμπλε περί «μηχανισμού ελέγχου» για τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, καθώς και σχετικό σχολιασμό του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς: «Ο έλεγχος πρέπει να είναι μόνιμος. Οι επόμενες δόσεις να εκταμιεύονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι δεσμεύσεις και αυτό όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στη δημόσια διοίκηση».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63731205

No comments: